Valter Flego: revizija Master plana turizma i jednak razvoj Istre kao prioritet

Istra
01.02.2013 10:17
D. Požarić
1
1
Kandidat za župana Valter Flego posjetio je jučer unutrašnjost Istre gdje je obišao poljoprivrednike, proizvođače hrane, uzgajivače te se sastao sa vlasnicima seoskih domaćinstava i agroturizama.
Flego je istaknuo da će se kao budući župan zalagati za ravnomjerni i izjednačen razvoj svih dijelova Istre, te je naglasio kako je u unutrašnjosti Istre do sada puno napravljeno, ali „ima puno neiskorištenih prilika i možemo još bolje“.
Razvoj naše unutrašnjosti vidi kroz ulaganje u tri područja: poljoprivredu, turizam i obrtništvo te malo i srednje poduzetništvo.
Flego je istaknuo i konkretne mjere koje namjerava poduzeti za razvoj poljoprivrede, naglasivši pri tom kako je ključ u kvaliteti, specijalizaciji i izvrsnosti s obzirom da Istra nema dovoljno plodne zemlje kojom bi mogla konkurirati proizvodnjom u velikim količinama.
Podsjetio je također da se županija, uoči ulaska u Europsku uniju mora spretno postaviti prema ovom novom okruženju i maksimalno ga iskoristiti, ali i zaštititi istarskog poljoprivrednika.
Za područje poljoprivrede Flego je predstavio pet programskih točaka:
1. Izgradnja sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina - kao preduvjet za daljnji razvoj
2. Jačanje povezivanja poljoprivrede sa turizmom
3. Razvijanje istarskih brendova, odnosno autohtonih proizvoda s istarskim potpisom
4. Podržavanje svih aktivnosti koje su izvor dohotka izvan poljoprivrede
5. Poticanje ulaganja u ekološku proizvodnju
Kandidat za župana Valter Flego je ustvrdio također kako razvoj turizma središnje Istre, odnosno agroturizama, može služiti kao odličan primjer kako se uz dobro osmišljeni program i podršku svih potrebnih institucija, pa i politike, mogu napraviti veliki pomaci.
- Podsjetit ću da Istra 1996. gotovo nije imala turističkih objekata u središnjoj Istri – osim postojećih oštarija po selima i mjestima. Zahvaljujući osmišljenom i sustavnom radu Županije, turističkih zajednica i ostalih uključenih danas je Istra prepoznatljiva upravo po svojoj unutrašnjosti. Dokaz tome je godišnja analiza medijskih napisa o Istri koja je pokazala da je čak 2/3 svih medijskih napisa o Istri posvećeno upravo središnjem dijelu Istre! – kazao je Flego, naglasivši kako je puno posla napravljeno, ali na nama je da napravimo novi pomak.
Da bi dodatno razvili turizam u unutrašnjosti usmjerit će se na pet stvari:
1. Poticati razvoj malih obiteljskih hotela – cilj nam je 20-tak novih malih obiteljskih hotela,
2. Poticati razvoj malih kampova – cilj nam je 50-tak novih malih obiteljskih kampova,
3. Umrežavanje turizma i eko poljoprivrede – kako bi gosti na još više naših agroturizama mogli jesti hranu koji proizvode domaćini ili njihovi susjedi,
4. Poticati diferencirano pozicioniranje i dizanje kvalitete obiteljskog smještaja,
5. Poticati dodatni razvoj turističkih „proizvoda“ - cikloturizam (bike turizam ), adventure, gourmet, kulturni turizam.
Kandidat za župana financirao bi razvoj turizma kroz EU fondove koji su specijalno namijenjeni unutrašnjosti Istre.
Kazao je također da je „Istra bila prva u RH koja je pristupila sustavnom razvoju turizma. -Prvi koji smo shvatili i potencirali suradnju javnog i privatnog sektora“, što je rezultiralo prvim master planom razvoja turizma Istre.
Valter Flego je najavio da će jedan od njegovih prvih poteza na mjestu župana biti upravo revizija i izrada obnovljenog master plana razvoja turizma koji polako ističe, te da će se time zacrtati razvoj za narednih 6 ili 8 godina.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti