Valter Flego predstavio predizborni program Platforma 7x7 - "Za Istru koja radi"

Istra
18.03.2013 09:33
D. Požarić
1
1
Kandidat za istarskog župana Valter Flego jučer je u Zajednici Talijana u Puli održao predstavljanje integralne verzije svog predizbornog programa Platforma 7x7.
- Prije više od 20 dana krenuo sam na turneju na kojoj sam predstavio sedam poglavlja svog predizbornog programa koji ovoj našoj prekrasnoj regiji, siguran sam, može dati novu forzu, novi zamah, poručio je Flego i nastavio:
- Županija nije nešto apstraktno ni imaginarno - barem ne za mene! Županiju vidim kao operativnu instancu koja treba biti inicijator i glavni koordinator projekata u Istri, a ne poligon za politiziranje.
- Dakle, Županija treba biti ta koja će, u suradnji s gradovima i općinama, inicirati projekte, imati jasan plan realizacije i argumentirano kucati na prava vrata - od Brisela pa nadalje.
U svome mandatu Valter Flego okupit će sve ključne subjekte u Istri - ustanove, institucije, privatni sektor, gospodarstvo - kako bi zajednički razvijali Istru.
- Rad u Županiji, osim kroz klasične odjele, organizirat ću po projektnom principu stručnih timova - za zdravstvo, školstvo, poljoprivredu, gospodarstvo, kulturu, infrastrukturu, međunarodnu suradnju itd. - s jasno definiranim ciljevima, ulogama, zadacima i ovlastima. To je način na koji ću ja raditi!, naglasio je Flego.
2
2
Osvrnuo se i na temeljne vrijednosti na kojima počiva njegova vizija Istre, a koje su ugrađene u duh naše regije i koje su garanti istarskog identiteta: - Poštivanje ljudskih prava i prava manjina, antifašizam, multietničnost i multikulturalnost, tolerancija i otvorenost, rodna i vjerska ravnopravnost, izražene su u jednoj riječi čije duboko značenje znaju svi u Istri - suživot / convivenza.
- Upravo su te vrijednosti omogućile Istri da ostane oaza mira u vremenima kada su mržnja i razaranje bili svakodnevica u okruženju. Istra želi nastaviti samo tim putem, jer naše su vrijednosti jedini mogući temelj za izgradnju još bolje budućnosti, istaknuo je Flego.
Isto tako, regionalni identitet Istre je pitanje od posebnog značaja koje će, ulaskom Hrvatske u EU, postati još važnije.
- Naš identitet i naš status regije je nešto što se ne može dovoditi u pitanje, a danas su na sceni neke ideje i procesi koji ukazuju da će u narednom razdoblju najveći izazov biti očuvanje Istre kao samostalne regije, poručio je Flego napomenuvši da Istra mora zadržati sve svoje sadašnje ingerencije i dobivati nove.
- Ovdje jasno poručujem: prepustite regijama dio obaveza! Istra se nikada nije bojala posla. Mi znamo raditi! Najbolji primjer su građevinske i lokacijske dozvole koje su prije bile izvor korupcije i rak rana u investicijama, a koje su se prepuštanjem županijama i gradovima prestale spominjati kao problem, kazao je Valter Flego.
Prilikom predstavljanja svog programa Flego je još jednom naglasio kako su gospodarski rast i razvoj Istre, otvaranje novih radnih mjesta i veći društveni standard apsolutni prioriteti Platforme 7x7, u čijem je središtu istarski čovjek i briga za regionalni identitet.
- Program je pisan imajući na umu prije svega čovjeka i specifičnosti Istre kao regije. I što je najvažnije, moj je program otvorena autocesta kojoj se može priključiti svatko tko želi doprinijeti napretku Istre i kvaliteti života njezinog čovjeka. Priključite mi se, zajedno smo nova snaga koja Istru vodi u novo vrijeme, poručio je Flego.
Platforma 7x7 „Za Istru koja radi“ donosi 7 ključnih poglavlja za razvoj Istre, od koji svaki ima 7 konkretnih mjera.
Prvo poglavlje „Infrastruktura za razvoj i zaštitu okoliša“ predviđa dovršetak istarskog „Y“, gradnju pomorskog putničkog terminala u Puli, rješavanje pitanja vodoopskrbe, novu kanalizaciju i sanaciju odlagališta otpada, plinofikaciju, jače korištenje obnovljivih izvora energije te izgradnju sustava azila za životinje.
Drugo poglavlje nosi naslov „EU: Za Istru bez granica“, a obuhvaća: 800 milijuna kuna iz EU fondova; Edukaciju mladih i razvoj Centra za EU; 30% više zaposlenih na EU projektima; Snažnu podršku gospodarstvu i civilnom sektoru; EU fondove u funkciji razvoja znanosti; Sinergiju županije, gradova i općina u korištenju EU fondova te Međuregionalnu i teritorijalnu suradnju u funkciji razvoja.
- Cilj nam je da Istarska županija bude lider u Hrvatskoj prema iznosu sredstava koje ćemo dobiti za projekte od strane EU fondova, a to je 800 milijuna kuna. Istra će iskoristiti prilike i mogućnosti koje pružaju razvojni programi Europske unije kao i programi drugih međunarodnih institucija i na taj način postati „Hrvatski prozor prema Europi“, objasnio je Flego.
Treće poglavlje „Novi gospodarski impulsi za brži razvoj Istre“, koje je Flego predstavio u Rovinju, donosi 7 točaka za brži razvoj Istre: 3000 novih radnih mjesta; 1000 novih pripravničkih mjesta; 70 malih obiteljskih hotela i kampova; stavljanje u funkciju razvoja neiskorištene nekretnine; razvoj poljoprivrede uz novi sustav navodnjavanja; novi razvoj poduzetničke infrastrukture i osnivanje Savjeta za gospodarstvo.
Sljedeće poglavlje, „Za modernu zdravstvenu zaštitu i predanu socijalnu skrb“, predviđa: jačanje svih programa prevencije, ranog otkrivanja i liječenja bolesti; uvođenje kvalitetnijih socijalnih programa; gradnju nove bolnice u Puli; gradnju 3 nova doma umirovljenika; pomoć i programe za aktivnu treću životnu dob; posebnu brigu za osobe s posebnim potrebama te stalnu borba protiv ovisnosti svih vrsta.
- Snaga Istre je u poštivanju prava žena i uspostavi ravnopravnosti spolova koju ćemo temeljiti na prepoznavanju istinskih problema i potreba žena. U svim politikama i odlukama vodit ćemo računa o načelu ravnopravnosti spolova te voditi kontinuiranu brigu da podjednaku korist od predloženih mjera imaju i muškarci i žene u Istri, poručio je Valter Flego za peto poglavlje „Istra: regija po mjeri žene“.
Poglavlje obuhvaća: uvođenje dodatnih poticaja za zapošljavanje žena; kreiranje poticajne infrastrukture za ostvarivanje prava žena; kreiranje povoljnije i fleksibilnije socijalne infrastrukture za brigu o djeci; dosljednu primjenu principa ravnopravnosti; nultu stopu tolerancije za nasilje nad ženama i djecom; unapređivanje zdravstvene skrbi za žene, posebno trudnice, rodilje i mlade majke i poticanje razvoja civilnog društva.
3
3
Šesto poglavlje, pod naslovom „Operacija Budućnost“ predviđa 7 točaka za ulaganje u mlade, obrazovanje i sport, odnosno 30% više novaca za stipendije i posao za mlade, novi sveučilišni kampus u Puli, osnovne škole s radom u jednoj smjeni, srednje škole za 21. stoljeće, informatiziranu županijsku upravu za projekte mladih, poticanje školskog sporta te izgradnju školskih sportskih dvorana.
- Samo ulaganjem u mlade i znanje Istra će moći napredovati i razvijati se s ciljem da dostignemo standard najrazvijenijih europskih regija, kazao je danas Flego.
Sedmo poglavlje donosi 7 ključnih točaka za „Istru - regiju kulture“: Kulturom za zapošljavanje; Produkcijom za zanimljivu kulturnu zimu; Povezivanjem za snažniju kulturu; Kvalitetnijom komunikacijom za kvalitetniju kulturu; Očuvanjem kulturne baštine do jačanja istarskog zavičajnog identiteta; Novim projektima do jačanja istarskog zavičajnog identiteta i Zavičajna nastava ulazi u škole.
Na samom kraju, Flego je poručio kako njegov program donosi vrlo konkretne, ostvarive ciljeve koji od Istre mogu napraviti konkurentnu, dinamičnu regiju, ugodnu za život istarskom čovjeku, a privlačnu svakom gostu i posjetitelju.
- Istra je danas jedna od najrazvijenijih regija Hrvatske, ali Istra može i mora bolje. Imamo puno mogućnosti koje nisu iskorištene, ima puno prostora za promjene, modernizaciju i napredak.
- Pozivam Vas da zajedno zakoračimo u novo vrijeme i izgradimo bolju budućnost za Istru, za Istru koja vjeruje, za Istru koja radi!, zaključio je kandidat za istarskog župana Valter Flego.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti