Valamar najbolji u održivom poslovanju u Hrvatskoj

Gospodarstvo
26.01.2024 13:41
kb
Solaris Camping Resort
Solaris Camping Resort
Autor: Valamar
Valamar Riviera je ostvarila najbolju ESG ocjenu u Hrvatskoj prema najnovijoj analizi Bloomberga. Bloomberg Adria ESG ocjene temelje se na podacima iz javno dostupnih izvora za najuspješnije kompanije na zagrebačkoj burzi. Valamar se istaknuo s najvišim ukupnim ESG rezultatom od 4,41, kao jedina turistička kompanija na listi i kao jedina kompanija koja je ostvarila ukupan rezultat iznad 4. Valamar je ostvario odlične rezultate u svim kategorijama: okoliš, društvo i upravljanje.
Istovremeno, Valamar je nagrađen srebrnom medaljom EcoVadisa, globalne agencije za ocjenjivanje širokog spektra održivosti poslovanja. Valamar je time postao prva i jedina hrvatska turistička kompanija čije su održive prakse prepoznate na svjetskoj razini. EcoVadis ocjenjuje utjecaje na okoliš, radna i ljudska prava, etiku i održivu nabavu te je njihova ocjena globalno prepoznata od strane međunarodnih institucija, investitora i banaka. Samo TOP 15 % kompanija procijenjenih od strane EcoVadisa dosegne srebrnu razinu.
Valamar je u 2023. godini nastavio snažno ulagati u održivi turizam. Naime, 100 % električne energije dolazi iz obnovljivih izvora, od čega fotonaponske elektrane u Valamar hotelima i ljetovalištima pokrivaju 6 % ukupnih potreba. Emisije stakleničkih plinova smanjene su za 67 % od 2015. godine, od kada je uloženo preko 65 milijuna eura u obnovljive izvore energije, energetsku učinkovitost, razvoj destinacija te brojne programe za zaposlenike i podršku zajednici. Realizirana su daljnja ulaganja u dekarbonizaciju s ciljem ugljične neutralnosti u prvom i drugom opsegu do 2025. godine. Tijekom 2023. godine Valamar je prvi put izvijestio i o indirektnim emisijama ugljičnog otiska u dobavnom lancu, te je razvio kriterije održive nabave koje će u narednom razdoblju postati obvezne za sve dobavljače. Kroz različite inicijative za očuvanje prirodnih resursa i bioraznolikosti, Valamar brine za više od 80 tisuća stabala i svake godine zajedno s gostima sadi tisuće novih stabala.
- Ove odlične ESG ocjene još jednom su svrstale Valamar u sam vrh održivog poslovanja u regiji i u svijetu. Održivi turizam stvara dugoročnu vrijednost za goste, djelatnike, investitore i destinacije te istovremeno čuva prirodne resurse i doprinosi kvaliteti života u zajednici. Temelj održivog poslovanja u Valamaru čine kontinuirana ulaganja u hotele i ljetovališta, kvalitetu usluga, edukaciju zaposlenika i razvoj destinacija. Cilj nam je do 2025. godine postići zlatni ESG rejting i time ojačati prepoznatljivost Valamara kao lidera održivog poslovanja u turizmu u Europi, izjavila je Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamara.
Poticanje domaćeg gospodarstva i razvoj lokalnih proizvoda i usluga čine važnu kariku u razvoju održivog turizma. U Valamaru je u prošloj godini 78 % hrane i pića nabavljeno u Hrvatskoj te je zaposleno 83 % domicilnih djelatnika. Među najvažnijim prošlogodišnjim društvenim projektima ističu se izgradnja vrtića u Poreču čime je Valamar povećao lokalni vrtićki kapacitet, podrška dječjem ljetnom kampu "Društvo naša djeca" te donacija zdravih, lokalnih Valfresco marendi školama u Labinu tijekom cijele školske godine.
U rujnu 2023. godine, Valamar je postao prva turistička kompanija iz Hrvatske koja je pristupila UN Global Compactu – najvećoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i globalnoj "Science Based Targets" (SBTi) inicijativi koja okuplja kompanije koje su se obvezale smanjiti emisije stakleničkih plinova u skladu s ciljevima Pariškog sporazuma i znanosti o klimi. Valamaru je dodijeljena i Green Prix, nacionalna nagrada za uspješne zelene projekte, dvije godine zaredom, u 2022. i 2023. godini.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti