Uz limenu glazbu iz Sv. Lovreča i hommage Predragu Luciću otvoren 21. Motovun Film Festival

Kultura
25.07.2018 09:04
D. Požarić
Igor Mirković
Igor Mirković
1
Na prepunom Trgu Andrea Antica sinoć je počeo 21. Motovun Film Festival, koji i ove godine u srce Istre donosi stotinu nezavisnih naslova iz cijelog svijeta.

Na početku večeri prikazan je kratki dokumentarni film Irene Vrkljan, s kadrovima pustih ulica Motovuna, snimljen prije 52 godine. Danas je Motovun pun života čemu doprinos daje i filmski festival, a ta je činjenica obilježena i veselim nastupom limene glazbe iz Svetog Lovreča. Najstariji puhački orkestar u Istri izveo je i montipajtonovski hit Always Look on the Bright Side of Life, kojim je prije nekoliko godina festival otvorio spisatelj i novinar Predrag Lucić. Tako je još jednom barem simbolički MFF otvorio veliki prijatelj festivala koji nas je napustio ove godine. Njega se tijekom otvorenja prisjetio direktor festivala Igor Mirković, koji je najavio ovogodišnji program uz selektoricu programa Milenu Zajović i predsjednika Savjetodavnog odbora MFF-a Mikea Downeya.
Igor Mirković
Igor Mirković i Mike Downey
Poljski film Napad panike, kojim je festival otvoren, samo je jedan od stotinu ostvarenja koja će u idućih pet dana biti prikazana u motovunskim kinima i pod zvijezdama. Dio programa posvećen je ovogodišnjem gostu festivala i jednom od najintrigantnijih redatelja današnjice, Rubenu Östlundu, kojemu će biti uručena nagrada Maverick Motovuna. Snažan pečat festivalu dao je grad-partner Berlin, koji je predstavljen filmovima, glazbenim programom, performansima i izložbom.
Berlin je grad koji je davno srušio svoj zid i otvorio prostor za nove dijaloge. Upravo takav je meka za brojne umjetnike iz cijelog svijeta, pa tako i za 13-ero autora iz Hrvatske i regije s berlinskom adresom koji izlažu na izložbi Zidovi i mostovi otvorenoj večeras u motovunskoj galeriji Pet kula. Među njima su Lovro Artuković, Ivana Franke, Nina Kurtela, Boris Ivandić i Martina Mezak.
Sinoć je u središtu Motovuna oživljena i instalacija Kvadrat, umjetnički rad postavljen izvorno u Švedskoj. Ruben Östlund je prema toj instalaciji snimio istoimeni film za koji je dobio cannesku Zlatnu palmu.
Njemački glavni grad dao je snažan pečat i glazbenom programu, Iz tog grada, europske techno prijestolnice dolaze čak tri DJ-a, a najpoznatije ime među njima je glasoviti house producent Ian Pooley. Publiku će zabavljati i domaće snage TBF i Krankšvester.
Festival se danas nastavlja razgovorima Netočno u podne s ovogodišnjim dobitnicima počasnih nagrada MFF-a te umjetnicima koji djeluju u Berlinu. Prvi u nizu je dobitnik nagrade 50 godina, Mustafa Nadarević, glumačka legenda iza koje je više od 150 kazališnih te više od 60 filmskih uloga.
Večernji program na Trgu (21 h) otvara kratki film iz tzv. berlinskog programa Kineski zid redateljice Aleksandre Odić, porijeklom iz  BIH, koja će i sama najaviti film. Slijedi napeta autobiografska drama Ubiti Jesúsa kolumbijske redateljice Laure More.

Zanimljivo će biti i na popratnim događanjima. Slikar Lovro Artuković će sudjelovati u vođenoj turi po izložbi Zidovi i mostovi, a pritom i pojasniti što sve nije stalo u film LA nedovršeno, koji je o njemu snimio Igor Mirković. Taj je film na rasporedu u 15.00 u Još Manjem Kinu. Za glazbu na motovunskom trgu u kasnim satima zadužen je DJ Ed2000 (Corin Arnold), pokretač najdugovječnije berlinske klupske večeri Dangerous Drums. (dp)
2
3
4

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti