Utorak u foajeu: Kinoklub Zagreb - 90 godina postojanja

Kultura
11.12.2018 13:14
D. Požarić
1
1
Večeras u porečkom kazalištu, u sklopu programa Utorak u foajeu, gostuje Kinoklub Zagreb, najdugovječniji amaterski kinoklub u jugoistočnoj Europi. Povodom svoje 90. godišnjice postojanja Poreču će se predstaviti uz projekcije izbora filmova i prigodne razgovore s članovima kinofilmašima, uz slobodan ulaz.
1
Kinoklub Zagreb kao kreativni poligon potiče autorsku slobodu i umjetničku vrijednost filmskog stvaranja tako da svima omogućava uvjete za besplatno bavljenje filmom. Kinoklub danas djeluje kroz nekoliko odsjeka organizirajući napredne radionice, produkciju, projekcije, izložbe, predavanja i suradnje te se javlja organizatorom ovogodišnje 50. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva.
Tijekom 90 godina svog postojanja, cilj Kinokluba ostao je isti – produkcija i promocija filmskog amaterizma. Upravo zbog toga Kinoklub Zagreb postao je okupljalište filmskih entuzijasta, kao i nekadašnjih amatera koji su se razvili u profesionalce, a i danas svojim radom privlači i potiče nove talente.
Kinoklub Zagreb osnovao je 1928. dr. Maksimilijan Paspa kao Kino sekciju Foto kluba Zagreb. Ove godine Kinoklub Zagreb obilježava 90 godina postojanja i kroz te godine svoje filmske korake unutar KKZ-a napravili su spomenuti dr. Maksimilijan Paspa, Oktavijan Miletić, Mihovil Pansini, Miroslav Mikuljan, Vladimir Petek, Tom Gotovac, Hrvoje Turković, Vedran Šamanović, Ognjen Sviličić, Goran Dukić, Robert Knjaz i drugi.
2
Danas se Kinoklub Zagreb izdvaja kao najproduktivnija producentska kuća kratkometražnog filma u Hrvatskoj, a rekord smo ostvarili 2015. godine s brojkom od 111 kratkometražnih ostvarenja. Članovi KKZ-a vode se idealima slobodnog pristupa bavljenju filmom i apsolutne autorske slobode.
Osim produkcije i distribucije amaterskih filmova, Kinoklub Zagreb organizira razne filmske radionice za svoje članove, kao i projekcije otvorene za javnost. Također je osnivač One Take Film Festivala i član međunarodne mreže NISI MASA koja okuplja mlade profesionalce, studente i zaljubljenike u film diljem Europe, a u 2018. nizom aktivnosti obilježava 90. Rođendan.
Program (11. 12., 19:00, porečko kazalište)
  • 01 - KKZ slavi 90 godina - Dalija Dozet - 00:30
  • 02 - Kap po kap do zdrave kose - Ivo Lukas - 13:30
  • 03 - Dani preživjelog ratnika - Vedran Šamanović - 01:00
  • 04 - Manjača - Tin Žanić - 22:30
  • 05 - Showgirls - Miro Manojlović - 03:50
  • 06 - Maslačak - Lovro Čepelak - 11:00
  • 07 - Every Little Thing - Nikolina Pavleković - 02:20
  • 08 - Kartograf - Daria Blažević - 06:10

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti