Usvajanje Istarske kulturne strategije - 2. Sabor kulture u Istri održava se u Poreču

Kultura
18.03.2009 00:00
D. Požarić
Istarska sabornica ugostit će 2. sabor kulture
Istarska sabornica ugostit će 2. sabor kulture
POREČ - Središnji program 2. sabora kulture u Istri održat će se u Poreču u petak i subotu, 20. i 21. ožujka.
Svečano otvaranje zakazano je za petak u 9.30 sati u Sabornici, dok će se u 10.15 održati promocija projekta »Istrapedia.com.« Ključna točka programa prvog dana bit će izlaganja predsjednika radnih timova Istarske kulturne strategije, koja počinju u 10.30 sati, nakon čega će uslijediti rasprava. Sabor u 16 sati seli u hotel Valmar Diamant gdje će komisije strategije raditi do 20 sati.
Drugi dan sabora počinje u 9.30 sati u Sabornici prikazivanjem filmskog zapisa »Sv. Marija na Škrilinah, Beram«. Donošenje Istarske kulturne strategije trajat će od 10.30 do 13 sati, a sabor će svoja vrata zatvoriti u 14 sati prigodnim pozdravima.
Nakon višemjesečnog rada 18 radnih timova pod vodstvom Davora Miškovića, koordinatora projekta Istarske kulturne strategije, na službenim stranicama Istarske županije objavljena je tabela sa svim važnijim zaključcima po kojima bi se strategija trebala izraditi. Ključne točke izrade su podrška umjetničkoj produkciji, valorizacija kulture, umrežavanje i institucionalizacija.
Podrška umjetničkoj produkciji za glavne ciljeve ima razvoj produkcijskih uvjeta u svim oblicima umjetnosti, kao i razvoj navika publike i jačanje kritike. Što se valorizacije kulture tiče, glavne su zadaće podizanje svijesti o vrijednosti kulturne baštine i kulture te povećanje vidljivosti umjetničkog stvaralaštva i razine autonomije kulturnog sustava. Očekivani rezultati su, između ostalog, i povećanje društvenog statusa vizualnih umjetnika i zaštita kulturne baštine u svakodnevnom životu.
Najzanimljivija je točka ona koja se bavi umrežavanjem u kojoj se napominje da su konačni ciljevi, koje će se putem aplikacije strategije pokušati postići, umrežavanje apsolutno svih ustanova u kulturi, ali i razvoj suradnje kulturnog s drugim sektorima. Očekuje se da bi putem umrežavanja došlo do porasta broja zajedničkih projekata, kao i do porasta međusobne zamjene sadržaja. Što se institucionalizacije tiče, napominje se da je nužan korak dostizanje profesionalnih standarda u knjižničarskoj, galerijskoj i muzejskoj djelatnosti. Iz toga je vidljivo da je dosadašnje obavljanje tih djelatnosti donekle kaskalo za propisanim standardima.
Implementacija svih tih elemenata Istarske kulturne strategije zahtijevat će potpunu suradnju svih kulturnih institucija u Istri, jačanje financijske pomoći ustanovama i udrugama koje se bave kulturom, ali i promišljeno korištenjem tih sredstava. Kako će u konačnici izgledati tekst strategije i hoće li u njemu do najsitnijih detalja biti obrazložene sve dužnosti i zadaće ili će izgledati samo kao općeniti dokument u kojem se navode tek intencije i ciljevi, doznat ćemo u završnici 2. sabora kulture u Istri.
Boris VINCEK
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti