Uspješna prva eko - akcija "Walking with waste" Bioistre Poreč: Prikupljeno više od pola tone smeća

Lokalno
19.04.2021 11:23
2
2
Piše: Kristina Flegar
Dvadesetak sudionika (među kojima i troje djece), tri sata marljivog rada i gotovo 700 kilograma prikupljenog smeća, brojke su prvog edukativno – ekološkog druženja “Walking with waste”, koje je Bioistra Poreč, novoosnovani ogranak Udruge za promicanje održivog razvoja i kvalitete života Bio Istra, uspješno organizirala u subotu (17. travnja) na području Poreča, između Porto Bussole i Červara. Akcija je ostvarena u suradnji s Braniteljskom socijalno – radnom zadrugom “Trpinjska cesta 91” iz Filipini kraj Poreča, a pod pokroviteljstvom Grada Poreča i uz sponzorstvo tvrtke Jamnica.
- Ovom smo se prigodom posvetili dijelu posljednje ovdašnje prirodne divlje oaze uz more, izuzetno popularnom, kako među domaćim kupačima i izletnicima, tako i među turistima. Plaže su nas dočekale relativno čiste, ali smo u obližnjim šumicama pronašli mnoštvo odbačenih ostataka kampiranja, veliko šatorsko krilo, dijelove opreme za roštiljanje, ležaljke, obuću, puno plastičnih vrećica i staklene ambalaže.
Sve smo to pokupili u vreće i, zahvaljujući gradskom Upravnom odjelu za komunalni sustav i komunalnom poduzeću Usluga d. o. o. Poreč, odložili u spremnike, a jedan dio kasnije sami i otpremili u reciklažno dvorište, rekla je koordinatorica podružnice BIOISTRA Poreč Lilien Sinožić, zahvalivši svim volonterima i istaknuvši posebno marljiv doprinos članova udruge Deana Visintina i Davora Hitrija.
Na plaži su, nažalost, pronađeni i ostaci jednog delfina, koje su promptno preuzeli i zbrinuli djelatnici Veterinarske bolnice iz Poreča. Zatečeno je stanje na terenu zabilježeno video - snimkama i fotografijama, radi njegovog praćenja i dokumentiranja opterećenja ovog dijela obalnog pojasa prisutstvom čovjeka. Krajnji je cilj zaštititi dragocjenu prirodu za buduće generacije.
Građanima su se u jednom trenutku pridružili porečki gradonačelnik Loris Peršurić i njegov zamjenik Elio Štifanić, koji su na taj način i osobno podržali akciju te podijelili bočice vode za piće.
U edukativnom dijelu druženja predsjednica udruge Bio Istra mr. sc. Vlasta Radoičić iznijela je osnovne informacije o bršljanu koji guši šume te suvremenim načelima održivog upravljanja i korištenja prirodnih resursa koji su nam na raspolaganju.
Među dvadesetak sudionika, točno koliko ih je dozvolio županijski Stožer civilne zaštite, bile su i članice mlade Udruge za promicanje edukacije u prirodi “Drijade” iz općine Tar – Vabriga. Bioistra Poreč je s Drijadama pokrenula suradnju koja će uskoro rezultirati edukacijom za najmlađe. Prva prilika za takvu aktivnost bit će slijedeća eko - akcija zakazana na Porečanima posebno dragoj plaži Porto Bussola za 15. svibnja, nakon prvomajskih praznika kad se ovdje očekuje veći broj izletnika. 
Bioistra Poreč poziva sve građane da joj se pridruže i na ovom drugom edukativno – ekološkom druženju “Walking with waste”, koje će također prirediti poštujući sve propisane protuepidemiološke mjere. Sudionici će biti podijeljeni u grupe od pet osoba, a za svih će biti osigurane rukavice, bio - razgradive vrećice, dezinficijens i voda za piće.
Zainteresirani mogu svoj dolazak najaviti e-mailom na adresu info@bioistra.hr ili aplikacijom Messenger. Više o ovoj akciji i radu Bioistre moguće je doznati na internetskim stranicama udruge www.bioistra.hr.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti