Uskrs u Poreču uz gastronomski i zabavni program

Lokalno
27.03.2013 10:58
D. Požarić
Sonja Mandić, Nenad Velenik i Kornelija Kenđer predstavili su ovogodišnji program uskršnje proslave u Poreču
Sonja Mandić, Nenad Velenik i Kornelija Kenđer predstavili su ovogodišnji program uskršnje proslave u Poreču
Porečko turističko gospodarstvo tijekom uskršnjih blagdana očekuje petnaestak tisuća noćenja u deset otvorenih hotela i jed(i)nom autokampu, koji će ugostiti tradionalno najviše turista iz Italije, Slovenije, Njemačke, Austrije i Hrvatske, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za medije direktor gradskog ureda TZ Nenad Velenik najavivši bogat zabavni program uz Big Band Poreč u petak, Baredinesauruse u subotu te Puhački orkestar grada Pule i Folklorno društvo Balun iz Vodnjana u nedjelju.
-Iako je najavljena kiša, nadamo se da će nas vrijeme poslužiti jer se prognoza korigira nabolje, rekao je Velenik podsjetivši na prošlogodišnji hladni Uskrs.
Volonterka Bio Istre magistrica Sonja Mandić novinarima je predstavila dvije radionice koje će se održati pod njenim vodstvom i u koordinaciji sa  Petrom Šugar .
Prva je edukativno-promotivna i održavat će se od srijede do nedjelje (od 10 do 12 sati), a namijenjena je uvođenju djece u ekološko bojanje jaja na način kako su to činili stari, uz korištenje luka, koprive, cikle i ostalih prirodnih dobara.
29. i 30. ožujka (petak i subota) od 16 do 19 sati održat će se umjetnički performance ukrašavanja velikog jajeta izrađenog 2009. godine, koje se na radionicama svake godine dodatno oplemenjuje.
-Od rolica papirnatih ručnika izrađivat ćemo piliće i zečiće, rekla je Mandić, najavivši za ponedjeljak drugi dio radionice na kojoj će jaje posebno "ušminkati" te prirediti fotosession.
Otvorenje uskršnjeg slavlja pod nazivom "Šareno bogatstvo okusa" predviđeno je za danas u podne, a na jučerašnjoj ga je konferenciji za medije predstavila voditeljica programa Kornelija Kenđer iz Bio Istre.
-I ove godine nastavljamo tradiciju sa ciljem da u naš grad unesemo šarenilo pisanica, miris domaćeg ognjišta te okuse tradicionalnog blagdanskog istarskog stola za građane, posjetitelje grada Poreča, turiste i slučajne namjernike, rekla je Kenđer.
Organiziran je i tradicionalni sajam na 20 drvenih štandova na kojima će biti izloženi proizvodi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava članova udruge Bio Istra.
Uz stalne degustacije i promotivnu prodaju posjetitelji će moći kušati istarske fritule, domaće kolače, voćne likere, dalmatinske riblje specijalitete, proizvode od bakalara, kupinovo vino, rakije, vina, maslinovo ulje i drugo.
Uz proizvođače poljoprivredno-prehrambenih proizvoda predstaviti će se i kreativna radionica Doma za starije i nemoćne iz Poreča.
Na besplatnim domjencima podijelit će se stotinjak porcija bakalara, a u središnji dio slavlja spada besplatni tradicionalni uskršnji doručak za 300 osoba na kojeg će biti utrošeno 20 kg pršuta, 50 litara vina, 30 kg šunke, 1.500 jaja, 5 kg mladog luka, 50 pinci i 15 jajarica, 10 kg kroštula i 10 kg fritula.
Na Uskrs u nedjelju po završetku mise, građane i turiste će dočekati tradicionalni Istarski doručak u 10:45. i 11:45 sati.
Kao posebnost u Bio Istri ističu mali slatki domjenak za građane uz medene pisanice i likere povodom 15. obljetnice postojanja udruge.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti