Uskoro samo na ovim stranicama: "S burze i oko nje!" i "Popodne jednog Gavuna!"

Mozaik
10.12.2012 17:58
D. Požarić
Gavun  (lat. Atherina hepsetus, stsl. Sitna riba pljuckavica)
Gavun (lat. Atherina hepsetus, stsl. Sitna riba pljuckavica)
Poštovani čitatelji i vjerni posjetitelji našeg portala,
budući se ozbiljno pripremamo proširiti sadržaj stranica našeg i vašeg omiljenog portala, a sve kako bismo vam bili još zanimljiviji i informativniji, uskoro pripremamo za vas dvije nove kolumne. Vrijeme kao da je izmišljeno za njih!
U prvoj novoj kolumni „S burze i oko nje!“ iskoristili smo izuzetnu ponudu našeg iskusnog i poznatog burzovnog stručnjaka te ćemo uz njegovu pomoć zajednički pokušati dešifrirati ova teška i turbulentna vremena u kojima biznis postaje i više od posla. Uspješni i bogati poslovni ljudi otkrivaju nam kako su svoja carstva počeli graditi upravo u ovakvim vremenima u kojim sad živimo. Zametak svakog uspjeha krije se u krizi. Kriza je platno na kojem umješan čovjek slika svoje remek djelo.
Vjerujemo da će svojim insajderskim izvješćima možda pomoći mnogima da se odluče za dobre poslovne pothvate. Kako bi ta izvješća bila što učinkovitija i vjerodostojnija, zasad ne možemo otkriti njegov identitet te će se do daljnjeg potpisivati samo šifrom: Buraz s burze (347 047).
Druga kolumna, pod nazivom „Popodne jednog Gavuna“, bit će redoviti pregled naše (ma što god to kome „naše“ značilo) stvarnosti iz perspektive jednog običnog, malog gavuna.
Zašto baš gavuna? – možda će vam razlog tome ponajbolje objasniti kratka crtica o gavunu obrađena i preuzeta s Wikipedije:
Gavun (lat. Atherina hepsetus, stsl. Sitna riba pljuckavica) vrlo je poznata riba u našem moru. Ima mnoštvo narodnih imena kao što su: veliki gavun, agun, girica, barfun, batača, batelj, brofun, čiga, gaun, brfun,... Vrlo je cijenjena riba za jelo, ali i kao mamac udičarima koji love veće ribe jer je i na udici dugo živahna i izdržljiva. Živi u jatima duž naše obale, u uvalama, na otvorenim obalama, te na ušćima rijeka, na manjim dubinama, obično uz samu površinu. Vitkog je, duguljastog tijela, prekrivenog ljuskama, sivozelene ili sivomodre je boje odozgo, a trbuh mu je srebrenkast. Naraste do 20 cm duljine, a hrani se planktonskim životinjicama, kao i algama. Stanište gavuna je Mediteran. Mrijesti se zimi, a jaja odlaže u travi u plitkom moru.
Dakle – uskoro, samo na ovim stranicama: „S burze i oko nje!“ i „Popodne jednog Gavuna!“

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti