Uskoro novi odjeli u porečkoj osnovnoj glazbenoj školi: zeleno svjetlo gudačima, puhačima i... plesačima

Kultura
07.02.2009 00:00
D. Požarić
Sanja Radetić Fatorić
Sanja Radetić Fatorić
POREČ - Osnovnoj glazbenoj školi »Slavko Zlatić« u Poreču odobren je zahtjev za proširenje djelatnosti, odnosno otvaranje novih odjela, doznajemo od Sanje Radetić Fatorić, ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta pri kojem ova škola djeluje. Dobra je vijest stigla prekjučer nakon posjeta tročlane komisije viših savjetnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa koja je tim povodom boravila u Poreču.
- Zahtjev smo uputili još lani. Želja nam je bila proširiti djelatnosti na nove programe i doprinijeti kulturnom razvoju grada. S obzirom da već imamo odjel violine, uputili smo zahtjev za otvaranjem još dva gudačka odjela, viole i violončela. Tako bismo udovoljili brojnim zahtjevima djece i roditelja, ali i odgajali buduće članove gradskog komornog orkestra. Željeli smo proširiti i puhački odjel pa se naš zahtjev odnosio i na otvaranje odjela klarineta, saksofona, roga i trube. Grad već ima puhački orkestar Porečki delfini, a ovime bismo napravili još bolju podlogu za gradske programe. Osim toga, Poreč ima dugogodišnju tradiciju plesnih skupina te se naš zahtjev odnosio i na otvaranje škole plesa, i to klasičnih i narodnih plesova. Sad nam se otvara puno više mogućnosti da udovoljimo željama naših polaznika te njihovih roditelja i profesora, a prilikom izbora za proširenje djelatnosti povodili smo se za njihovim upitima, kaže Radetić Fatorić.
Ovo je prvi korak prema otvaranju novih odjela u školi. Slijedi traženje odobrenja za financiranje učitelja, ali za to je ipak najveći faktor dovršetak gradnje faze C zgrade POU-a, gdje bi se glazbena škola trebala preseliti. Zasad je taj dio u roh-bau fazi, projekt za uređenje prostora je gotov, a opremanje će se financirati od prodaje poslovnog prostora u istoj zgradi, za što je natječaj u tijeku.
- Ako do jeseni preselimo u nove prostore možemo otvoriti nove odjele, ali ako ostajemo u sadašnjim prostorima, za to ne postoje uvjeti. Školu sada pohađa 250 djece koji rade u individualnoj nastavi, imamo ih još pedesetak u pripremnoj nastavi i već je sada veliki pritisak što se tiče prostora, dodaje Radetić Fatorić. Na pitanje je li to još jedan korak prema osnivanju srednje glazbe škole u Poreču ravnateljica odgovara da im je to velika želja.
- Grad treba osigurati prostor i uvjete po zakonu o srednjem školstvu, plaće učitelja odobrava i osigurava nadležno ministarstvo, a dio opreme pribavlja Županija, dodaje Radetić Fatorić.
V. HABEREITER
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti