Uskoro kreće obrada podataka za nove iskaznice i parkirališne karte za osobe s invaliditetom

Hrvatska i svijet
05.01.2024 10:04
kb
Ilustracija
Ilustracija
Autor: Pixabay
Uskoro kreće obrada podataka po službenoj dužnosti za izdavanje Europske i Nacionalne iskaznice te Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom na temelju novog Zakona o povlasticama u prometu. Uvođenjem novih isprava osobama s invaliditetom olakšava se pristup brojnim pogodnostima, ali i pravima na povlastice iz domene Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Isto se provodi u sklopu EU projekta MOSI - Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti, čiji je korisnik ministarstvo, a AKD partner koji godinama razvija najsuvremenija IT rješenja u području identiteta i sigurnosti te se nalazi na listi pružatelja usluga povjerenja Europske komisije. Hrvatska je prva država članica EU koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekta. Projekt MOSI je financiran u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a investicija je vrijedna više od dva milijuna eura. 
Prvo izdavanje isprava odvija se bez podnošenja zahtjeva korisnika, a na temelju podataka o invalidnosti/invaliditetu iz Registra osoba s invaliditetom pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te podataka iz drugih registara unutar javne uprave koji su potrebni za dodjelu prava i izdavanje isprava. Korisnici se stoga pozivaju da čim prije provjere i upišu sve svoje podatke (ukupno tjelesno oštećenje, tjelesno oštećenje koje se odnosi na oštećenje donjih ekstremiteta, stupanj funkcionalnog oštećenja…) u Registar osoba s invaliditetom, kontaktom na e-adresu invaliditet@hzjz.hr . Preduvjet za izdavanje isprava je i prebivalište u Republici Hrvatskoj. 
Korištenjem Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom brzo i jednostavno se dokazuje pravo na određene povlastice, a sama dodjela prava na povlastice na području mobilnosti odvija se u potpunosti digitalnim putem, bez potrebe obilaženja šaltera i institucija. Pravo na izdavanje isprava ostvaruju osobe s invaliditetom prema kriterijima iz Zakona, a isprave će im biti poslane na adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj. 
Svi koji ostvaruju prava na Nacionalnu iskaznicu dobivaju i Europsku, kojom se, sukladno prijedlogu nove Direktive EU, omogućava ravnopravan pristup pogodnostima u svim državama članicama koje su ponajprije usmjerene na područje turizma, kulture (muzeji, kazališta, koncerti) i sporta. 
Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja - željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Postojeći već izdani dokumenti, rješenja te parkirališne karte vrijede do 15. svibnja 2024. Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, kojom se ostvaruje pravo na parkiranje diljem EU na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti također će biti poslane na adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj.
Svi zainteresirani koji se žele detaljnije informirati o javnim ispravama moći će to učiniti u sklopu edukacija koje će biti organizirane u raznim gradovima ili na mrežnoj stranici mosi.akd.hr , gdje će se redovno objavljivati nove informacije.
 

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti