Upucao kolegu lovca misleći da je fazan

Crna kronika
03.12.2012 12:25
D. Požarić
Ilustracija: nodakoutdoors.com
Ilustracija: nodakoutdoors.com
U jutarnjim satima, 2. prosinca prilikom lova na lovištu na području Brtonigle jedna je osoba lakše ozlijeđena, javila je danas istarska policija koja je tog dana oko 9,30 sati zaprimila dojavu Zavoda za hitnu medicinu da je jedna osoba ozlijeđena.
Dolaskom na mjesto događaja policajci su utvrdili da je 62-godišnjak iz Brtonigle prilikom lova na pernatu divljač sačmom ranio u nogu  50-godišnjaka iz Brtonigle. Ranjenom muškarcu pružena je medicinska pomoć u HMP Umag gdje su mu utvrđene lakše ozljede.
Protiv 62-godišnjaka će zbog sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom biti podnesena kaznena prijava.

Apel policija: pridržavajte se pravila lovačkog ponašanja!

Kako bi se izbjegle nesreće u lovu, odnosno kako bi se zaštitila sigurnost svih sudionika lova, ali i drugih građana te imovine, Policijska uprava istarska apelira na pojačan oprez lovaca te pridržavanje pravila lovačkog ponašanja.
Način ponašanja sudionika lova propisan je Zakonom o lovstvu i brojnim pravilnicima koji detaljnije razrađuju pravila kojih su se lovci dužni pridržavati. Tako je propisano da se lovačko oružje i naboji mogu upotrebljavati samo ako ne ugrožavaju sigurnost ljudi i imovine.
Zakonom o oružju propisano je kako je lovačko oružje ''vatreno oružje kategorije B kojim se smije loviti divljač po propisima o lovstvu''. Lovačko oružje ne smije se nositi bez oružnog lista i isprave o identitetu te se ne smije upotrebljavati izvan lovišta, civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja.  S oružjem i streljivo mora se postupati s osobitom pažnjom, a to se prije svega odnosi na pravilno čuvanje, pravilnu i stručnu upotrebu, nošenje, prenošenje i držanje oružja u ispravnom stanju. Oružje i streljivo moraju se čuvati tako da nisu dostupni osobama koje ga nisu ovlaštene posjedovati (pogotovo djeci), i to zaključani i odvojeni u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu. Vlasnik je dužan oružje čuvati u stambenom ili drugom prostoru u mjestu prebivališta, a ukoliko odlazi na vrijeme duže od godinu dana, oružje treba predati na čuvanje osobi koja ima oružni list za držanje ili držanje i nošenje oružja ili ovlaštenom trgovcu oružjem. Zakon isto tako propisuje da se oružje za lov može posuđivati, ali samo osobama koje imaju oružni list za takvu vrstu oružja ili odobrenje za nabavu takve vrste oružja. U slučaju gubitka ili krađe lovačkog oružja i streljiva, vlasnici su dužni bez odgode prijaviti policiji takve događaje.
U cilju izbjegavanja nesreća u lovu, podsjećamo na neka osnovna pravila sigurnosti u lovu:
  • Prilikom odlaska i povratka iz lova, odnosno izvan lovišta i strelišta, oružje se mora prenositi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima nenapunjeno.
  • Lovačko oružje nije dopušteno upotrebljavati u vrijeme smanjenje vidljivosti, za vrijeme elementarnih nepogoda i noću, osim za vrijeme mjesečine pri odstrelu određenih vrsta divljači.
  • Kada se ne lovi, oružje treba biti prazno.
  • Oružje se ne smije ostavljati bez nadzora (naslonjeno na drvo, u automobilu ili slično).
  • Oružjem se mora rukovati oprezno i odgovorno.
  • Oružje se ne smije okretati prema sebi ili drugim osobama, već uvijek u sigurnom smjeru.
  • Prst se ne smije držati na otponcu.
  • Prije i za vrijeme lova ne smije se konzumirati alkohol.
  • Budući se najveći broj nesreća u lovu događa zbog slabog raspoznavanja lovaca po obraslim i šumskim prostorima, sudionici lova trebali bi nositi reflektirajuće/jasno vidljive kape ili prsluke narančaste ili crvene boje.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti