Upoznavanje kulturno-povijesnih znamenitosti Istre

03.04.2009 00:00
Branka Kalčić, SŠ Mate Balote Poreč
1
1
1
Dana 28.3. 2009. učenici 1. jezične gimnazije sa svojim mentorima Deanom Dekovićem i Dorianom Šestanom posjetili su neke dijelove Istre. S njima su bili profesor povijesti Vladimir Torbica i razrednica Danijela Delmoro.
Na početku su se penjali strmim putem do Romualdove pećine, u kojoj su čuli prva izlaganja kojima je "probijen led". Nakon toga su na nekoliko trenutaka zaklopili oči i slušali zvukove prirode koja ih je okruživala, pa su, isključivši zvukove automobila, shvatili zašto se Romualdu toliko svidio život u prirodi.
Nakon mukotrpnog uspinjanja, spustili su se u dolinu i osladili čupavcima koje im je pripremila razrednica Daniela Delmoro, a nakon slatke stanke krenuli su prema Puli, gdje su posjetili važne znamenitosti kao što su starorimski amfiteatar, Zlatna vrata ili slavoluk Sergijevaca, Augustov hram i Forum. Uz svaku znamenitost slušali su izlaganja koja su bila popraćena pljeskom. Osim spomenutih povijesnih znamenitosti, posjetili su Arheološki i povijesni muzej u kojem im je mlada arheologinja iznijela neke činjenice o Istri.
Zbog poteškoća s autobusom nisu, na žalost, bili u mogućnosti posjetiti Nezakcij, ali se nadaju da će ga uklopiti u stručnu ekskurziju sljedeće godine.
Nakon Pule, krenuli su prema Žminju, u kojem su obišli gradsku jezgru, čuli nekoliko riječi o Čakavskom saboru, te posjetili šternu koja više nije u upotrebi. Nakon 15-minutne vožnje, stigli su u agroturizam Ograde. Uz obilnu večeru i piće, poigrali su se s domaćim životinjama, sa kojima su se neki od učenika susreli po prvi put. Dobro su se, kažu, zabavili, a onda je došlo i vrijeme odlaska…..
Učenici I jezične gimnazije: Filip Pauletić, Šejla Kotorić, Fiana Milani, Melisa Lanca

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti