Upoznajte tri sasvim posebne porečke bebe: One su Bim, Bum i Bam!

Lokalno
19.08.2023 10:54
D. Požarić
Bim, Bum i Bam, porečke vjeverice
Bim, Bum i Bam, porečke vjeverice
Autor: N. Basanić Čuš
Slatki trio na ovim fotografijama čine Bim, Bum i Bam, vjeverice spašene od dehidracije i gladi nakon što su prije nekoliko dana u šumi kod Doma za starije i nemoćne u Poreču vjerojatno ostale bez mame. Telefonskim su ih pozivom spasili štićenici i djelatnici Doma, a posebna zahvala ide našem Porečanu Deanu Maršiću

Bim i Bum

Dok su sjedili na klupama pred Domom, korisnicima se oko nogu počelo motati minijaturno stvorenje. Prepoznavši o čemu se radi, Maršić je nazvao našu sugrađanku Natašu Basanić Čuš , ravnateljicu Zdravog grada Poreč i osobu poznatu po spašavanju životinja, naročito ptica. 
Zašto imena BIM, BUM i BAM? - Vjeverice su nazvane po superpopularoj dječjoj TV emisiji voditelja Paola Bonolisa, Manuele Blanchard i Marca Bellavie koju je  osamdesetih i devedesetih gledalo barem pola Istre.
U međuvremenu se, u želji da pomogne, rastrčalo i osoblje Doma. -Donosili su mi kutije, plastične posude, ručnike i drugo za što su mislili da bi moglo pomoći. Ponudili su i da se sa mnom voze k veterinaru, rekla nam je Nataša.
Znajući da moja supruga Conny i ja godinama brinemo o koloniji vjeverica kod jednog hotela u Poreču, Nataša je nazvala i nas.  Našli smo se kod Doma, gdje se na opće iznenađenje i uzbuđenje pojavila i druga beba vjeverica. Nakon kraćeg “lova”, odnosno natjeravanja oko stabla, spremili smo ih u transporter i odvezli do Natašinog doma. Potom smo nazvali veterinara Branka Jurića koji nam je, iako je u pitanju bio neradni dan, otvorio svoju ambulantu i poklonio prvu zalihu mliječne formule potrebnu za ishranu vjeveričjih beba.
Osim pravovremenog telefonskog poziva, male je vjeverice od žeđi spasila i činjenica da se grmlje u kojem su se skrivale zalijeva kapanjem vode.
Poučeni ranijim iskusvima sa stradanjem mladih vjeverica i uz saznanje da bi u leglu moglo biti još jedinki bez mamine skrbi, tog i sljedećeg dana Conny i ja smo dežurali kod Doma, no, uzalud. 

I Bam!

Ipak, dan kasnije javili su nam da se pojavila i treća. Izmučenu dehidracijom i glađu, relativno smo je lako uhvatili i odvezli do njene male obitelji koja ju je, nakon kratkog početnog opreza, prepoznala i zaskočila gurkanjem i jurnjavom po minijaturnom kavezu. U njemu su ručnik za zamatanje u kojem sklupčane spavaju sve tri, zatim grana za održavanje zubi i lizanje raznih tvari korisnih za njihov rast i razvoj te pravi pravcati WC, mjesto u kutu kaveza kojeg su odmah izabrale kao mjesto na koljem će obavljati nuždu. Čistunci mali!
Bim, Bum i Bam će kod Nataše biti do kraja vikenda, a onda će preseliti k nama. Zasad žive u kavezu za hrčke, dok je pravi, veliki naručen.
Dat ćemo sve od sebe da im pružimo šansu za život koja im je zamalo bila oduzeta. Stari su oko pet tjedana, a trebat će im ukupno 4 mjeseca da postanu zreli za vraćanje u prirodu i samostalan život. U tome će nam, kao i uvijek do sada, pomoći veterinari, a po prvi put u više od tri godine uključili smo i donatore.
Povremeno ćemo i ovdje  izvještavati o napretku naših novih šumskih ljubimaca, a možete ih pratiti i na Instagram i Facebook stranici Porečke vjeverice te na Twitteru
Fotografije je snimila Nataša Basanić Čuš.
Ako želite donirati možete i vi, ovo su podaci:

Centar Zdravlja Harmonija – Poreč
Udruga za zaštitu zdravlja, okoliša i crvenih vjeverica
OIB: 73413682747
IBAN: HR6823400091110237143
Svrha uplate: Donacija za vjeverice i ptičice .
Iznos je proizvoljan

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti