Umirovljenik tri sata držao taoce

Crna kronika
22.04.2004 00:00
Izvor: Večernji list/Mx
Mx
Talačka kriza, tijekom koje je umirovljenik Mirko G. (54) tri sata držao četvero djelatnika trešnjevačkog ureda Centra za socijalnu skrb grada Zagreba u Vitezićevoj 57, tik do Ozaljske ulice, tražeći stan, vojnu mirovinu i 100.000 kuna, završila je jučer u 11.40 sati. Nitko, na sreću, nije ozlijeđen. Nakon što je odmah dobio 8000 kuna i poslije iscrpljujućih pregovora, koje je s njim vodio pomoćnik ministra zdravstva i socijalne skrbi Dragutin Keserica, Mirko G. predao se, oslobodivši i posljednju taokinju Vesnu V., djelatnicu Centra. Policiji je predao vatreno oružje te je priveden u trešnjevačku policijsku postaju. Prema izjavi glasnogovornice PU zagrebačke, najvjerojatnije će biti kazneno prijavljen zbog protupravnog oduzimanja slobode, a možda i zbog prijetnje i dovođenja drugih osoba u opasnost.
Ipak, nitko nije želio otkriti novinarima što je obećano Mirku G. i hoće li to biti ispunjeno, već je općenito rečeno da će mu biti pružena sva pomoć koju mu država može dati.
Zaključali se u sobe
Kad su ujutro došli na posao, djelatnici Centra nisu ni slutili što ih čeka već pola sata kasnije - bivši branitelj i štićenik ušao je u zgradu naoružan pištoljem i dvjema ručnim bombama te prisilio zaštitara tvrtke "Zaštita Ruk" da mu preda pištolj. Zatim je na hodniku prvoga kata zatočio četvero djelatnika Centra, muškarca i tri žene, prijeteći da će zgradu dignuti u zrak. Ostalih četrdesetak djelatnika zaključali su se u sobe, odakle su ih vatrogasci ljestvama spuštali na zemlju. Neke su doslovce morali prisiliti da siđu. U međuvremenu je pristigla policija pojačana specijalcima s dugim oružjem, a cijeli je prostor blokiran. Mnoštvo znatiželjnika, posebno na vrlo prometnoj Ozaljskoj ulici, okupilo se promatrajući prizor poput onoga u filmovima.
U to vrijeme počeli su pregovori s Mirkom G. Stanari obližnjih kuća mogli su kroz otvorene prozore Centra čuti povike: "Mirko, kolega Mirko, evo rješenja... Tu je rješenje za stan!" Pritom je muški glas spominjao čak broj rješenja, točnu kvadraturu i adresu stana.
Mirko G. oko 10 sati pustio je dvije taokinje, od kojih je jedna, šokirana, odmah nakon izlaska iz zgrade pala u nesvijest, pa joj je pomoć pružena u vozilu Hitne pomoći. U 10.50 sati pušten je i treći talac, pravnik Centra.
U nekoliko navrata policija je tražila od velike skupine novinara, fotoreportera i snimatelja da se pomaknu na sigurnu udaljenost, jer se nije moglo znati hoće li biti pucnjave i eksplozija.
Već prijavljivan zbog nasilja
Napokon, u 11.40 sati na glavnom ulazu Centra pojavio se Mirko G. u crnoj jakni, sa "šiltericom", praćen policajcima, ali bez lisica. Bio je to jasan znak da je drama završena. Trenutak poslije izašla je i posljednja taokinja, Vesna V. Do nje je odmah dotrčao njezin suprug Milan, a prolomio se pljesak njezinih kolega i svih okupljenih. Zagrljaji i čestitke na hrabrosti pomiješali su se sa suzama. Masa se polako razilazila, a djelatnici Centra, premda još u šoku, vraćali su se na rad.
Ministarstvo obitelji priopćilo je da je Mirko G. bio pripadnik pričuvnog sastava MUP-a i da se nekoliko puta obraćao Ministarstvu obitelji, koje mu je bilo na usluzi "u sklopu zakonskih mogućnosti". Ministarstvo razumije teške životne situacije nekih branitelja, ali osuđuje ovakav način njihova rješavanja i radit će na tome da se takve drame ne ponavljaju.
Mirka G. policija je ranije prijavljivala zbog nasilja prema dva odrasla sina s kojima ne živi. On je udovac, rodom sa šibenskog područja. Marija Knezović, voditeljica Centra, rekla nam je da je i ranije verbalno zlostavljao djelatnike. Do nedavno je primao novčanu pomoć od Centra, oko 600 kuna, a kasnije je izgubio to pravo, pa živi od invalidske mirovine od tisuću ili nešto više kuna. Stanovao je na Trešnjevci, ali je stan prodao i sada živi na različitim adresama.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti