Uloga obitelji u razvoju ličnosti

08.04.2009 00:00
SŠ Mate Balota
Bez ikakve sumnje, obitelj ima najveću ulogu u formiranju karaktera, stavova i razmišljanja vlastite djece. Kao prvo, obitelj nam daje materijalnu sigurnost. Ekonomski smo ovisni o roditeljima sve dok se ne zaposlimo. Djeca će najvjerojatnije preuzeti njihove metode raspolaganja novcem. Prema nekim istraživanjima, ključno je razdoblje pubertet. Zato je potrebno razgovarati s djecom kako bi ona stvorila naviku odgovornog i racionalnog trošenja džeparca. Bez obzira na materijalno stanje, djeci ne bismo smjeli pružiti sve što žele jer su dugoročne posljedice takvoga postupanja znatno veće od trenutnog zadovoljstva. Ljudi koji odrastaju u takvim okolnostima mnogo se teže suočavaju s realnošću. Život nije bajka u kojoj sve završi dobro.
Još je jedna od važnih funkcija obitelji pružanje emocionalne sigurnosti. Djeca su najviše povezana s roditeljima u ranom djetinjstvu, dok ne počnu ostvarivati intenzivne socijalne kontakte s prijateljima. Dječaci su u tom razdoblju najčešće bliskiji s majkom, a djevojčice s ocem. I kasnije u životu, roditelji su uvijek tu za nas kad ih trebamo te možemo računati na njihovu pomoć i savjete kad imamo probleme. Sva djeca imaju pravo na odrastanje u mirnoj i skladnoj okolini u kojoj se osjećaju dobro i sigurno. Ništa materijalno ne može nadomjestiti roditeljsku ljubav.
Nadalje, roditelji bi trebali voditi brigu o djetetovom slobodnom vremenu. Slobodno je vrijeme bitno za normalan razvoj svakog čovjeka. Djeca imaju različite hobije i interese, a obitelj bi ih trebala podržavati bez obzira na njihov odabir. Pri tome treba promicati ideje svakodnevne rekreacije i zdravog života jer navike stečene u ranoj dobi ostaju i u zrelosti. Osim toga, roditelji su zaduženi za pomoć i motivaciju pri učenju te stvaranju radnih navika. Obavljanjem kućanskih poslova dijete se polako privikava na rad pa se lakše i brže snalazi kad mora početi samostalno zarađivati za život.
Velik stres za dijete je odabir škole i fakulteta. U tim situacijama majka i otac mogu pomoći svojim iskustvom. Najvažnija je dobra komunikacija unutar obitelji. Djeca imaju razne interese i bezbroj pitanja na koja žele dobiti odgovore kako bi mogla donijeti konačnu odluku. Stoga ih roditelji trebaju uputiti što mogu raditi nakon završene određene škole, a pri tome treba uzeti u obzir i njihove sposobnosti.
Na razvoj djeteta utječu brojni faktori, ali najviše obitelj. Odrastanje nije uvijek lagano, no zato su roditelji uvijek tu uz nas. Uz njihovu pomoć izgrađujemo svoju ličnost i identitet te postajemo odrasle osobe koje će stečeno znanje i iskustvo prenijeti na vlastitu djecu.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti