Ukinuti gradnju ili barem odmaknuti zgradu

Lokalno
23.03.2009 00:00
D. Požarić
Snježana Mekota
Snježana Mekota
POREČ - Stanovnici Ulice Kate Pejnović i dalje pokušavaju iz prijedloga Detaljnog plana uređenja naselja Poreč jug izbaciti zgradu poslovno-stambene namjene čija bi izgradnja narušila kvalitetu življenja u njihovim kućama. S obzirom da njihovo protivljenje nije uvaženo u javnoj raspravi, već zbog same činjenice da je na toj parceli, koju oni koriste kao okućnicu(!), takva gradnja dozvoljena već 17 godina, po dosadašnjem planu Poreč jug, posegnuli su za jedinom preostalom mogućnošću – amandmanom.
U njihovo ga je ime podnijela Snježana Mekota, gradska vijećnica SDP-a, zatraživši da se u DPU-u s katastarske čestice 4681 briše mogućnost gradnje objekta pretežno poslovne namjene s prizemljem i katom.
- Budući da se radi o šumi autohtone pinije, vlasnici okolnih parcela su pretpostavljali da će se zadržati zelena površina, koju su i dosad održavali, navodi vijećnica u amandmanu. Ako nije moguće odustati od gradnje, Mekota predlaže da je se odmakne što je moguće dalje od obiteljskih kuća. To su stanari i sami tražili u javnoj raspravi te je tomu djelomično udovoljeno, no prostora za odmicanje gradnje od kuća još ima. U slučaju pak da mogućnost gradnje ostane, vijećnica predlaže da zgrada bude stambene, a ne pretežno poslovne namjene. Upitana zašto je podnijela amandman koji će, bude li usvojen, s privatne parcele izbaciti i ranije planiranu gradnju, vijećnica je odgovorila da smatra svojom dužnošću saslušati građane i pomoći im u proceduri.
- Građani su zatražili moju pomoć, budući da se plan u trenutnoj fazi donošenja može promijeniti samo amandmanom nekog od vijećnika. Samo im pomažem oko procedure, navela je Mekota.
Na pitanje zna li da je sporna parcela u privatnom, a ne gradskom vlasništvu, te da njen amandman traži intervenciju na tuđoj parceli, odgovorila je da se nije bavila pozadinom slučaja, već je postupila kao posrednica.
- Naprosto sam ih saslušala i u njihovo ime podnijela amandman. Mislim da je to moja dužnost. U eventualne nesuglasice stanara s vlasnicom parcele ne mogu ulaziti. Da me kontaktirala vlasnica parcele, podnijela bih drukčiji amandman, a o svemu sam se konzultirala i s nadležnim pročelnikom, rekla je Mekota.
- Stanare Ulice Kate Pejnović sam odmah upozorila da nije realno očekivati da se gradnja ukine, ali su inzistirali da i tu mogućnost uključim u amandman pa sam to i učinila, veli ona.
Valja uočiti da u ovom slučaju nije bilo uporišta za pretpostavku da će se ovdje »zadržati« zelenilo, jer parcela ni sadašnjim planom nije definirana kao zelena površina. Na koncu, i ono što u amandmanu vijećnica opisuje kao »održavanje parcele«, s gledišta vlasnice uzurpacija je tuđeg vlasništva.
Da je amandman zaprimljen i upućen u redovnu proceduru potvrdio je tajnik Ureda Grada Danilo Sredanović. Gradski vijećnici će ga dobiti s materijalima za sjednicu na kojoj će se donositi DPU Poreč jug.
M. DODIĆ
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti