Udruga Zelena Istra objavljuje izvještaj o aktivnostima u kolovozu 2004.

Istra
08.09.2004 00:00
D. Požarić
Kolovoz – ZELENA ISTRA IZRADILA PRVI PROSPEKT O ORNITOLOŠKOM REZERVATU MOČVARE PALUD

Zelena Istra je u suradnji s JU Natura Histrica pripremila i izradila prospekt o Posebnom ornitološkom rezervatu Palud/Palu" i to u okviru Zelene agende Rovinja. Prospekt sadrži dio popisa ptica zimovalica, preletnica, gnjezdarica i stanarica te pravila ponašanja unutar rezervata. Cilj nam je bio popularizirati Palud i educirati posjetitelje o potrebi i načinu zaštite. Na taj smo način započeli s realizacijom plana djelovanja za ornitološki rezervat zacrtanog Zelenom agendom. I preostale predviđene aktivnosti odnose se na populariziranje rezervata paralelno s razvojem mjera za očuvanje njegovih prirodnih vrijednosti. Budući da močvara jednim dijelom graniči s obalom koju ljeti koriste rekreativci i turisti, bilo bi potrebno na više mjesta na granici s rezervatom postaviti oznake koje bi slučajne posjetitelje upozoravale da ulaze u rezervat i da moraju slijediti propisana pravila ponašanja. Dugoročno bi trebalo organizirati info-punkt ili eko-centar. Sredstva za izradu prospekta osigurala je Zelena Istra (Nediljko Landeka)

Kolovoz - UČINKOVITI CRVENI KARTONI EKO-PATROLA

Tijekom srpnja i kolovoza Zelena Istra je u suradnji sa osnovnom školom “Dr.Mate Demarin” i Turističkom zajednicom općine Medulin, organizirala ljetnu Eko patrolu s ciljem utvrđivanja eko stanja mjesta i poticanja građana na veću brigu o okolišu. Jednom tjedno, tijekom dva mjeseca desetak učenika od petog do osmog razreda zajedno sa voditeljicom iz Zelene Istre, obilazilo je mjesto, zapisivalo zatečeno stanje u okolišu, dijelilo zelene i crvene kartone - pohvale i pokude onima koji o svom okolišu vode brigu i onima koji ga onečišćavaju ili neodržavaju. Krajem kolovoza, ugodno iznenađenje Eko patroli bio je zaključak da su se mnogi koji su primili crveni karton zaista potrudili da situaciju poprave na bolje. Početkom rujna analizirat će se i posljednji prikupljeni podaci te predstaviti rezultati akcije lokalnoj upravi. Medulinska eko patrola 19. kolovoza posjetila je i eko jedrenjak talijanske organizacije Legambiente, usidren u Rovinjskoj luci, družila se sa eko čuvarima iz susjedne države i naučila više o zanimljivostima talijanske obale Jadranskoga mora. (Milena Radošević)

11.8. - KONFERENCIJA ZA MEDIJE O ZELENOM TELEFONU

Konfereciju za medije, koju smo održali povodom izlaska iz tiska adresara Mreže Zelenih telefona Hrvatske, iskoristili smo i da bismo još jednom informirali javnost o radu i rezultatima tog servisa u službi građana kao i o djelovanju Mreže ZT u cijeloj Hrvatskoj. Po besplatni primjerak adresara nadležnih službi za sva pitanja vezana uz zaštitu okoliša građani mogu doći u ured Zelene Istre. (Milena Radošević)

Kompetan izvještaj u PDF formatu možete preuzeti ovdje (32K)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti