Udruga SOS šape: podrška gradskoj odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca

Lokalno
18.10.2018 06:24
D. Požarić
Foto: SOS Šape /Facebook/
Foto: SOS Šape /Facebook/
Volonteri iz porečke udruge za zaštitu životinja SOS Šape skrenuli su nam pozornost na Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama koja je sad usklađena sa Zakonom o zaštiti životinja i nedavno usvojena na Gradskom vijeću Grada Poreča.
Nismo prvi, ali smo šesti od 128 gradova i 428 općina u Hrvatskoj u kojima je pse zabranjeno držati na lancu, jer je GV na sjednici 27. rujna donijelo odluku o tome, kažu porečki volonteri. - Novosti u toj Odluci su, osim gore navedene, i obavezna sterilizacija po nalogu komunalnog redara, koja će se određivati za životinje onih vlasnika koji ne kontroliraju njihovo razmnožavanje.
Omogućeno je i osnivanje hranilišta za slobodno živuće mace te uvjeti pod kojima se mogu osnovati i voditi, dok neki gradovi (primjerice Osijek) žele zabraniti hranjenje životinja na svom području!
Određeni su i uvjeti pod kojima se moraju držati kućni ljubimci, te način ponašanja građana sa svojim kućnim ljubimcima na javnim površinama, a za sve postupke propisane su kazne od 500 do 5.000 kn, kažu volonteri uz pohvale gradskoj upravi Poreča koji je i do sada vodio kvalitetnu brigu o nezbrinutim i napuštenim životinjama, dok još uvijek ima vlasnika koji ne drže svoje kućne ljubimce u propisanim uvjetima, na javnim površinama se ne ponašaju primjereno ili ne kontroliraju njihovo razmnožavanje, te odbacuju svoje ljubimce i njihova legla.
Gradsko skloniše je stoga, kažu u Udruzi SOS šape, unatoč svim uloženim naporima i sredstvima i dalje prepuno napuštenih životinja, pasa samošetača koje sakupljaju po ulicama, odbačenih mačića i štenaca, što stvara velike troškove gradu i njegovim građanima. Volonteri upozoravaju na činjenicu da ni čipiranost pasa nije zadovoljavajuća, pa će i to biti dio sustavnih akcija koje će poduzimati komunalna služba i njihova udruga. A kazne su velike i u nekim slučajevima mogu doseći iznos veći od pet tisuća kuna.
Spomenutu odluku možete pročitati ovdje: [dok1]. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti