Učenici Srednje škole Mate Balote državni prvaci eko-kviza "Lijepa Naša"

09.05.2018 16:11
(t.h.)
1
1
Natjecanje u svehrvatskom eko-kvizu „Lijepa Naša“ održano je u hotelu „I“ u Zagrebu od 4. do 6. svibnja. Natjecali su se učenici iz 52 osnovne i srednje škole iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Vojvodine. U kategoriji srednjih škola (21 škola) učenici Srednje škole Mate Balote osvojili su zavidno prvo mjesto.
U natjecateljskom timu pod mentorstvom profesorice Biologije Marije Žužić sudjelovali su učenici opće gimnazije: Pauletić Klara (1.og), Rašin Marko (2.og), Labura Lovre (3.og) i Batagelj Frane (4.og).
Natjecanje se odvijalo u 3 dijela. U prvom su učenici pisali test znanja iz područja biologije, kemije i geografije. Nakon toga su predstavili svoj istraživački rad pod nazivom „Alge kao izvor hrane za čovječanstvo.“ Nakon analize nutritivnih vrijednosti dviju algi pronađenih u priobalju Poreča (morske salate i paunovog repa), dobivene su vrijednosti usporedili s već poznatim nutritivnim vrijednostima stranih algi kao i s namirnicama koje koristimo svakodnevno (krumpir, zelena salata, špinat, lubenica, jogurt), zaključivši kako su ispitivane alge našeg podneblja bogate hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima te ih se stoga može koristiti u prehrani.
Nakon prva dva dijela natjecanja i ulaska u finale s još 5 srednjih škola, u završnici su timski usmeno odgovarali na postavljena pitanja, gdje su pokazali izvrsne sposobnosti, znanje, snalažljivost i visoku ekološku osvještenost te tako zaslužno ponijeli titulu prvaka države.
Izvrsni rezultati porečkih srednjoškolaca došli su u pravo vrijeme jer će u petak 11.5. u Zagrebu školi biti dodijeljen dijamantni status eko-škole. Čestitke učenicima i njihovoj mentorici. (mž)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti