Učenici Opće gimnazije posjetili Rakalj - rodno mjesto Mate Balote

06.02.2009 00:00
Nino Andonović, SŠ Mate Balote Poreč
1
1
1 Petar Jurišić posjetili su Rakalj, rodno mjesto književnika i pjesnika Mije Mirkovića, Mate Balote po kojemu njihova škola nosi ime od 1986. godine.
U Raklju ih je dočekala i memorijalnim centrom provela njegova voditeljica.
Piščeva rodna kuća je obnovljena i uređena kao memorijalni centar 2005. godine, a zbirku je postavio Etnografski muzej Pazin, koji je za nju i zadužen i u čijem je ona vlasništvu.
Mate Balota rođen je u veoma siromašnoj obitelji koja se bavila lončarstvom. Odmah pri ulasku u kuću to i vidimo, jer se u prizemlju nalazi društvena prostorija obitelji Mirković, kao i predmeti iz njihovog zanata, poput lončarskog vitla, velikog broja lonaca i ogromnog ognjišta na kojemu se kuhalo, peklo glinu i grijalo. Memorijalni centar je postavljen tako da nas vodi kroz život Mije Mirkovića (odnosno Mate Balote).
2
 Nakon posjete Memorijalnom centru, učenici su se uputili na groblje, gdje su položili vijenac na Balotin grob. Putem do groblja razgledali su malo živopisno mjesto na samome jugu Istre, povrh Rakaljskog zaljeva. Tako su prošli i pored Mijine osnovne škole koja se nalazi neposredno uz groblje. Nakon polaganja vijenca i posjete groblju, polagano su krenuli prema autobusu kojim su se vratili u Poreč.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti