Učenici Mate Balote na izložbi «Ki sit ki lačan»

23.11.2012 08:23
Mihaela Peruško
1
1
U sklopu obilježavanja Dana hrane , učenici SŠ Mate Balote posjetili su nedavno multimedijalnu izložbu "Ki sit, ki lačan" postavljenu u muzejsko-galerijskom prostoru Svetih Srdaca u Puli.
Ova izložba na nov i suvremen način progovara o istarskoj prehrani kroz povijest. Njeni autori Mauricio Ferlin, Tajana Ujčić i Franko Lukež svakom pojedincu ostavljaju mogućnost vlastite interpretacije povijesti prehrane u Istri.
Učenici su mogli vidjeti i doživjeti izloške - od fotografija do jelovnika, starih ognjišta, nekadašnjih kuhinja, pa čak i igračaka i drugih predmeta vezanih za kulinarstvo i gastronomiju kroz povijesna razdoblja poluotoka. Izložba ih je potaknula na razmišljanje o tome kako se tradicija hrane i kuhanja u Istri uklapa u današnje jelovnike, bilo da se radi o jelima pripremljenim u vlastitom domu ili o istarskoj gastronomskoj ponudi u restoranima,
Učenici su sa zanimanjem obišli eksponate, poglavito oni koji žive na selu ali i oni koji tek povremeno posjete selo. Shvatili su vrijednost ruralnog života koji sve više ustupa mjesto modernoj prehrani. Sa nestankom ruralnog života, nestaje bioraznolikost, prirodni okoliš, a time zdravlje i život samog čovjeka postaju sve ugroženiji.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti