Učenici i profesori TUŠ Antona Štifanića Poreč na prvom sastanku u sklopu Erasmus+ projekta "YES Europe"

Lokalno
14.12.2015 17:52
D. Požarić
1
1
U razdoblju od 30. studenoga 2015. do 4. prosinca 2015. godine održan je prvi transnacionalni sastanak i mobilnost u Wolfsbergu u Austriji u okviru projekta Erasmus+ pod nazivom „YES Europe“ koji provodi TUŠ Antona Štifanića iz Poreča. Projekt je financiran sredstvima programa Erasmus + koji se u Hrvatskoj provodi putem Agencije za mobilnost i programe EU.
Četiri učenika iz 1.htt i 1.thk razreda (Andrea Ivančić, Toni Lucas Gajić, Lea Sačić, i Ivona Pažanin) u pratnji profesorica Tatjane Gulić Pisarević i Ljiljane Badrov Frleta sudjelovali su na sastanku i mobilnosti zajedno s ostalim partnerima iz Njemačke, Norveške, Turske, Rumunjske i domaćina Austrije. Sudjelovali su u raznim radionicama, prezentacijama i posjetili tri velika poduzeća iz sfere hotelijerstva, metalne industrije i industrije papira. Sve aktivnosti imale su cilj poboljšati vještine mladih i motivirati ih za što lakše zapošljavanje na europskom tržištu rada ili nastavak školovanja nakon završene srednje škole, što je ujedno i tema projekta.
Mogli su usporediti stanje u Hrvatskoj sa situacijom u zemljama partnerima projekta, a vidjeli su i doživjeli s koliko žara mladi inženjeri rade u metalnoj industriji i industriji papira te koliko angažmana ulažu u svoje svakodnevne poslove. Međutim, neki se učenici nisu mogli oteti dojmu kako je puno ugodnije i primamljivije raditi negdje u našoj lijepoj Istri, u blizini mora ili na našim poljima lavande, masliniku ili vinogradu nego u zagušljivoj tvornici.
Utisci koje će ponijeti na daljnji rad u projektu su izuzetno poticajni, ne samo zbog blizine Wolfsberga i dobrodošlice s kojom su ih domaćini dočekali, nego i ljubaznosti, spremnosti na pomoć i pristojnosti koje su osjećali na svakome koraku. Na prijemu kod gradonačelnika, u školi i u kontaktu s lokalnim stanovništvom mogli su se uvjeriti da svi poznaju Istru i rado dolaze u nju. Zato su iskoristili svoje prezentacije da bi domaćinima otkrili i nešto novo te ih privukli da ponovno dođu u Istru.
Članovi projekta, kaže prof. Tatjana Gulić Pisarević, Iskreno vjeruju da će daljnjim projektnim radom uspjeti promijeniti stav naših mladih te ih potaknuti na daljnje obrazovanje, koje će im pomoći pri zapošljavanju i pronalaženju njihovog puta, naučiti ih timskom duhu, otvorenosti i zajedništvu. -Posvetit ćemo se radu u lokalnoj sredini, kako bi našim projektom ostavili traga. Mislimo da jedini način da se u tome uspije leži u obrazovanju s naglaskom na učenju stranih jezika, zaključila je koordinatorica projekta YES Europe. (dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti