Učenici i nastavnici iz Poljske gostovali u Poreču

Lokalno
29.09.2015 12:38
D. Požarić
1
1
U srednjim školama u Poreču i Bujama je od 14. do 18. rujna 2015. godine gostovala grupa poljskih učenika i nastavnika
Bio je to njihov drugi posjet istarskim školama nakon svibanjskog u Labinu i Pazinu. Petnaest učenika u pratnji nastavnica Malgorzate Nowotarske i Ewe Žybure te predstavnika Malopolske regije Jaceka Maleca i Agnieszke Polarske provelo je tjedan dana s ciljem modernizacije strukovnog obrazovanja u Malopolskoj regiji financiranog iz EU fonda „Human Capital Operational Programme“.
Domaćin u Poreču im je bila Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića gdje su prva dva dana nakon svečanog prijema u školi i pozdrava dobrodošlice ravnateljice Vesne Baranašić proveli na nastavi općih predmeta i vježbama iz slastičarstva. Voditeljica im je bila prof. Vilma Čehić, a u međusobnom sporazumijevanju pomagao je i poljski prevoditelj Damian Marat. U srijedu, 16. rujna otišli su na cjelodnevni izlet po Istri i uz vođenje prof. Gordane Barnjak kojoj su pomagali učenici Kaori Mainenti i Haris Saračević razgledali su Rovinj, Pulu i Motovun. Sljedećeg dana posjetili su otok Sv. Nikola te se upoznali s poslovanjem dvaju porečkih hotela. Posljednjeg dana poljski su gosti pred mnogobrojnom publikom u Obrtničkom domu iznijeli svoje dojmove te prezentirali viđeno i naučeno.
Goste iz Poljske najviše je dojmio prijateljski i opušten odnos nastavnika i učenika, a kao veliku prednost u obrazovanju vide manji broj učenika po razredima. Zadovoljni gostoprimstvom i ljubaznošću domaćina napustili su Poreč, a već ih u listopadu očekuje novi posjet, ovoga puta školama u Puli.
Do susreta je došlo temeljem Sporazuma o suradnji između Istarske županije i Malopolske regije potpisanog 2013. godine. (dp)
2
2
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti