U Višnjanu rastanak na ratnoj nozi

Lokalno
11.04.2009 00:00
D. Požarić
Angelo Mattich
Angelo Mattich
Angelo Mattich
Prema završnom obračunu, koji je u nastavku sjednice usvojen sa šest glasova za, Višnjan je lani ostvario rekordni proračun od 20 milijuna kuna; načelnik Angelo Mattich ga je ocijenio najrazvojnijim od osnutka općine. Kasirano je 11 milijuna tekućih prihoda, dodatnih 7,8 milijuna prodajom građevinskog zemljišta te milijun i pol kuna viška iz ranijih razdoblja. S obzirom na to da je Višnjan u istom razdoblju nekretnine i kupovao, za nešto manje od dva milijuna kuna, realno je prodano imovine za manje od šest milijuna kuna te ne stoje tvrdnje oporbe da se budžet temelji na prodaji imovine, rekao je Mattich. U vrijeme IDS-ove vladavine, dodao je predsjednik vijeća Peter Poletti, proračun je iznosio pet milijuna kuna. Glavne lanjske komunalne investicije su obnova palače Sincich (2,3 milijuna kuna), uređenje poštanskog i turističkog ureda (300 tisuća), obnova Trga slobode (750 tisuća), izgradnja mrtvačnice u Svetom Ivanu (oko milijun kuna)…
Odlučeno je da će Općina i Vira osnovati samostalnu ustanovu za predškolski odgoj, čime će se višnjanski vrtić izdvojiti iz sastava porečke Radosti. U njeno upravno vijeće imenovani su Mattich kao predsjednik, Graziano Černeka, Saša Brčić, Davorka Travan i Ljubomir Sirotić, a još dva člana imenovat će roditelji i stručni djelatnici ustanove. Nova zgrada vrtića i jaslica trebala bi biti dovršena početkom svibnja, a polaznike primiti 1. kolovoza. Mattich je najavio preuzimanje sadašnjih djelatnika vrtića i minimalno novo zapošljavanje u samostalnoj ustanovi, koja bi prema prvim procjenama trebala Općinu stajati 1,1 milijun kuna godišnje. Lani je Višnjan za funkcioniranje svog vrtića u sklopu porečke Radosti izdvojio 720 tisuća kuna.
M. DODIĆ

Poropat: Protivimo se odvajanju od Radosti

Nevija Poropat [slika2d]- Odluke o osnivanju vrtića i sastavu Upravnog vijeća trebalo je ostaviti za vrijeme nakon izbora, da se novom vijeću ne nameću odluke starog saziva. Protivimo se odvajanju od Radosti, to će nam donijeti nove troškove hladnog pogona, a posebno smo ogorčeni jer su nam materijali o tako bitnoj temi dostavljeni tek na sjednici, što se i ranije događalo. Naši prijedlozi nikada nisu prolazili. Ova posljednja sjednica sazvana je izvan zakonom propisanog roka, a i obračun proračuna smo trebali donijeti prije 31. ožujka. Tako se ne može raditi pa smo napustili sjednicu, komentirala je Nevija Poropat.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti