U Vili Polesini otvorena izložba 'Gorgona nekad i danas'

Kultura
22.07.2015 07:22
D. Požarić
Ješa Denegri i Željko Kipke
Ješa Denegri i Željko Kipke
1
1
U porečkoj Villi Polesini preksinoć je otvorena izložba umjetničkih djela i dokumentacije grupe Gorgona, u sklopu tradicionalne kulturne manifestacije „Umjetnik na odmoru“ u Valamaru.
Na otvorenju je kustos izložbe Ješa Denegri govorio o značaju grupe Gorgona, najpoznatije neo-avangardne grupe na ovim prostorima i zahvalio Valamar Rivijeri na podršci projektu i samoj izložbi. Željko Kipke, autor tekstova o Gorgoni koji su dio izložbe, najavio je monografiju o grupi koju su činili Julije Knifer, Josip Vaništa, Đuro Seder, Marijan Jevšovar, Ivan Kožarić, Miljenko Horvat, Dimitrije Bašičević Mangelos, Matko Meštrović i Radoslav Putar. Članica Uprave Valamar Rivijere Ivana Budin Arhanić istakla je kako tvrtka već treću godinu za redom podupire projekt „Umjetnik na odmoru“.
„Veliko nam je zadovoljstvo sudjelovati u ovom iznimnom projektu koji u Poreč i Istru dovodi avangardne umjetnike međunarodnog ugleda koji svojom radikalnom umjetničkom praksom oplemenjuju i redefiniraju granice umjetnosti, a samim time ohrabruju i tvrtku da redefinira svoju ulogu u društvu i svoju viziju društveno odgovornog poslovanja “, rekla je Ivana Budin Arhanić.
Dio projekta „Umjetnik na odmoru“ u Valamaru svake godine je ekskluzivna jednodnevna izložba, koja se kasnije predstavi u nekom od međunarodnih kulturnih centara, pa to možemo i očekivati s izložbom o Gorgoni, koja se u Poreču može pogledati još danas. Djela Ivana Kožarića 2012. su predstavljena u sklopu manifestacije Umjetnik na odmoru, a kasnije u minhenskom Haus der Kunstu, 2013. Oleg Kulik i umjetnička grupa Plavi nosovi, s Josipom Vaništom nakon Poreča predstavili su se u budimpeštanskom Muzeju Ludwig, a radovi Borisa Bućana izloženi 2014. U Villi Polesini moći će se ponovno vidjeti na izložbi The World Goes Pop u londonskom muzeju Tate Modern u rujnu 2015. (dp)
Dorotea Fotivec, Ješa Denegri, Ivana Budin Arhanić i Željko Kipke
Dorotea Fotivec, Ješa Denegri, Ivana Budin Arhanić i Željko Kipke

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti