U Valamaru očekuju ponavljanje prošlogodišnjih rezultata

Gospodarstvo
27.01.2009 00:00
Izvor: Priopćenje za medije - Valamar
D. Požarić
Valamar Lacroma Resort
Valamar Lacroma Resort
[slika1d]
Prošlogodišnja turistička sezona je za Valamar bila teška i izazovna, ali je ipak ostvaren lagani rast prihoda od tri posto u odnosu na lanjsku godinu. Grupacija u ovoj godini očekuje ponavljanje dobrih rezultata iz prošle godine, te kao najveći izazov navode otvorenje Valamar Lacroma Resorta****, najvećeg kongresnog i spa hotela u Dubrovniku koje će se dogoditi ovoga proljeća, rečeno je na konferenciji za novinare Uprave Valamara održanoj danas u Zagrebu.
Zrinko Kamber, član Uprave za prodaju i marketing, istaknuo je da se na rezultate poslovanja u posezoni značajnije odrazio utjecaj globalne krize. Unatoč tome, osim porasta prihoda, zauzetost smještajnih jedinica u 2008. u odnosu na godinu prije porasla je za šest posto u hotelima i apartmanima, te za značajnih 17 posto u kampovima. Noćenja individualnih gostiju porasla su za četiri posto u odnosu na lani.
[slika2d]
”Najveći uspjeh u prošloj godini ostvarili smo u obnovljenim i brendiranim objektima - Valamar Clubovima u Poreču i Dubrovniku, u hotelu Valamar Bellevue u Rapcu i Valamar Koralj u Krku. U ovoj godini, na proljeće, očekuje nas otvorenje Valamar Lacroma Resorta****, najvećeg kongresnog i spa hotela u Dubrovniku. Ova dvogodišnja kapitalna investicija stajala nas je oko 250 milijuna kuna i očekujemo da će dati novu dimenziju kvalitete ponude u grupaciji, daljnji rast prihoda, ali i jačanje naše tržišne pozicije u MICE (kongresnom) segmentu”, kazao je Kamber.
Naveo je i niz novosti koje je Valamar poduzeo na svojim web stranicama, čime prati i u hrvatsko hotelijerstvo uvodi najbolju svjetsku praksu. ”Prošle godine uveli smo blog, a ove Valamar TV aplikaciju, na kojoj ćemo, među ostalim, objavljivati video uratke naših gostiju, a najbolje ćemo nagrađivati besplatnim boravcima u našim objektima. Za obje smo novine dvije godine zaredom dobili priznanje Turističke zajednice Istre za najkvalitetniju marketinšku komunikaciju u istarskom turizmu. Naša je stranica www.valamar.com krajem prošle godine u izboru VIDI WEB AWARDS 2008 proglašena jednom od 10 najboljih web stranica u kategoriji turizma i putovanja u Hrvatskoj, istaknuo je dodatno Kamber.
Kako je najavio, Valamar će prije početka sezone pokrenuti i dječje web stranice čime će postati prva hotelska grupacija u Hrvatskoj koja će svojim najmlađim gostima omogućiti posebne web stranice s dječjim sadržajima. ”Pravovremeno smo se pripremili za nove izazove. Goste ćemo nastojati privući ponudom dodatnih usluga i sadržaja. Hrabrost, kreativnost i fleksibilnost u nastupu na tržištu uz pojačanu promidžbu naša je formula uspjeha”, zaključio je Zrinko Kamber.
David Poropat, član Uprave zadužen za hotelske operacije, na konferenciji je kazao da je sezona 2008. s aspekta kvalitete bila odlična. ”Ostvarili smo visok povrat sezonskih radnika, oko 63 posto. Zadovoljstva naših zaposlenika poraslo je u čak 90 posto naših objekata. Odlični su i rezultati kvalitete koji su rezultat Valamarovog sustava upravljanja kvalietom na bazi 80.000 obrađenih anketa. HACCP certifikaciju uspješno su prošla dva novobrendirana objekta, a u 2009. planiramo certificirati još dva hotela, čime ćemo doći do brojke od 12 hotela s tim prestižnim certifikatom koji jamči kvalitetu i sigurnost u pripremi i skladištenju hrane”, kaže Poropat dodajući da niz priznanja koje dolaze u sve Valamarove destinacije i sa svih emitivnih tržišta pokazuje da gosti i partneri prepoznaju ulaganja.
”Ova godina donijet će i dodatne izazove i na strani kvalitete usluge i upravljanja poslovnim rezultatom. Uvodimo nove standarde usluga sukladno diferencijaciji proizvoda (npr. novi koncept animacije, novi standardi upravljanja poslovnim rezultatom, dnevni GOP, dnevno praćenje bookinga, troškova itd.) te potpuno nove standarde za sve objekte u najmu. Počinjemo certifikaciju sustava upravljanja kvalitetom koji razvijamo sukladno ISO-u još od 2002. Snažniji fokus stavit ćemo na upravljanje troškovima, poglavito kroz programe uštede energije koji su poseban prioritet te na povećanju dodatnih prihoda i ostvarenju zacrtanog budžeta”, zaključio je David Poropat.
Peter Fuchs, predsjednik Uprave Valamara, govorio je u ulaganjima Valamara u objekte, ali i zaposlenike. Kako je istaknuo, ta će turistička grupacija u ovoj godini nastaviti raditi na širenju brenda Valamar. Osim što će se brendirati dubrovački hotel Valamar Dubrovnik President****, najveći će izazov biti otvorenje Valamar Lacroma Resorta, hotela sa 400 soba i apartmana, dvoranom za 1000 osoba, wellness zonom na gotovo 1000 četvornih metara te brojnim restoranima i barovima. Hotel će zapošljavati oko 200 novih radnika. Pedeset ih je već zaposleno, a natječaji i odabir preostalih zaposlenika je u tijeku.
”Pored investicije od 250 milijuna kuna u Valamar Lacroma Resort, u ovoj godini u ostale objekte ulažemo oko 100 milijuna kuna. Ukupno smo u posljednjih pet godina u obnovu i podizanje kvalitete u našim objektima uložili više od 911 milijuna kuna”, kazao je Fuchs.
Istaknuo je važnost zaposlenika u turističkoj djelatnosti pri čemu je Valamar još prošle godine definirao novu strategiju upravljanja ljudskim resursima za narednih nekoliko godina. Ona uključuje više od 26.000 sati edukacije godišnje, nastavak razvojnih programa za nove generacije polaznika Valamar akademije za buduće direktore objekata i voditelje odjela, zapošljavanje pripravnika, stipendiranje učenika turističkih smjerova, ali i učenika i studenata slabijeg imovinskog statusa. ”Cilj Valamara je zadržati postojeće te privući nove kvalitetne ljude. Istaknuo bih da od 2005. godine posjedujemo Certifikat Poslodavac Partner za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima”, naglasio je Fuchs.
Predsjednik Uprave Valamara za kraj se osvrnuo i na utjecaj globalne ekonomske krize na poslovanje Valamara u ovoj godini. Kako je istaknuo, ova godina bit će u najmanju ruku stresna za hrvatski turizam i ugostiteljstvo. ”U borbi za svakog gosta opstat će samo najbolji, najprilagodljiviji, najkreativniji i oni koji nude 'vrijednost za novac'. Tu ubrajam i našu grupaciju, koja svojom veličinom, financijskom snagom, snagom naših zaposlenika, našom internom organizacijom i zahvaljujući našim ulaganjima u kvalitetu, može prevladati brojne izazove. Uz smanjenje troškova u svim segmentima poslovanja, razradili smo nekoliko scenarija prilagodbe predstojećoj krizi i uvjetima na tržištu. Unatoč globalnoj krizi, nastavit ćemo s ulaganjima u zaposlenike i objekte u cilju još većeg povećanja kvalitete usluga”, kazao je Peter Fuchs i zaključio da će u Valamaru daljnje razdoblje iskoristiti za jačanje svog tima i očuvanje statusa jednog od najpoželjnijih poslodavaca u regiji.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti