U tijeku osnivanje porečkog kulturno-turističkog klastera

Lokalno
02.05.2018 10:32
D. Požarić
Street art festival
Street art festival
Kultura će u Poreču uskoro biti u središtu novih gospodarskih tokova. Naime, u sklopu EU projekta I-Archeo.S bit će formiran novi kulturno-turistički klaster s ciljem valorizacije prirodne i kulturne baštine te održivog gospodarskog razvoja. Javni i privatni sektor povezat će se kako bi ponudili kvalitetan proizvod koji ne robuje okvirima turističke sezone, a više o projektu detaljnije će se doznati na predstavljanju u porečkom Pučkom otvorenom učilištu u petak, 4. Svibnja, u 10 sati.
Lokalna zajednica i njezini gosti dobit će kroz projekt nove edukativne itinerare, skrojene tako da porečke specifičnosti i identitet osnaže, artikuliraju, a zatim i “serviraju”, što kroz svoje sadržaje, što putem mobilne aplikacije u kojoj će sve biti objedinjeno. Ekonomski interes uključenih kao dio zajedničke razvojne strategije klastera te kulturna i prirodna baština kao pokretač novih gospodarskih tokova temelji su na kojima se uspostavlja integrirani sustav usluga.
Kako bi se osigurala dugotrajnost rezultata, isplanirano će se provoditi minimalno pet godina od završetka projekta, a pilot aktivnost, svojevrstan test za čitav klaster, na rasporedu je početkom svibnja 2019. u obliku kulturno-turističke manifestacije.
Pozivaju se svi zainteresirani javni i privatni subjekti, ma koliko “mali” ili “veliki” bili, a koji djeluju u sektoru održivog turizma, upravljanja kulturnom i prirodnom baštinom, poljoprivredno-prehrambenom sektoru te različiti obrti, da se direktno uključe u projekt putem javnog poziva koji je objavljen na web stranicama porečkog Učilišta Poreč (poup.hr) koji je otvoren do 10. svibnja.
I-Archeo.S, kao integrirani sustav prirodne i kulturne baštine te kulturnih aktivnosti, EU je projekt vrijedan 1.176.243 eura, a povezuje šest hrvatskih i talijanskih partnera – porečki POU, gradove Pazin i Crikvenicu, Teatro Marche iz Ancone, regiju Abruzzo te, kao nositelja projekta, Teatro Pubblico Pugliese iz Barija. Projekt je financiran u okviru Europskog programa za prekograničnu suradnju 2014-2020 Interreg V-A Italija-Hrvatska. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj porečkom Učilištu za projekt je odobreno 128.073 eura. Projekt traje do 30. lipnja 2019. (rf)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti