U subotu party i večer straha u Starom remontu

Mozaik
28.10.2015 12:28
D. Požarić
1
1
Društvo Naša djeca Poreč će u subotu, 31. listopada u 17 sati pokrenuti dječju zabavu na temu Halloweena, Noći vještica. Kreativne igre, izrada nakita za Noć vještica i gosti: Drago Orlić čitat će strašne istarske legende, a Daliborka Škofić otvorit će knjigu priča od kojih raste kosa na glavi.
Zašto DND obilježava Halloween? Zato jer to čini cijeli svijet? Ne, nego zato što je svaka prilika za zabavu dobra i ne treba je propustiti, a krtoz zabavu se ponešto može i naučiti.
Jesmo li Halloween preuzeli od Amerikanaca? Vjerojatno jesmo, ali nisu ga oni izmislili.
Potječe iz vremena Kelta, kojima je nova godina počinjala 1. studenog, a vjerovali su da noć uoči toga datuma zemljom zavlada crni bog (bog smrti) koji ubije boga sunca otjelovljenoga u srndaću, a u podzemlje povede božicu vegetacije da bdije nad usnulim životinjama, sjemenom biljaka i dušama umrlih. Vjerovali su, također, da te noći mrtvi izlaze iz grobova, a kako su među dobrim dušama i one zločeste, živi su stavljali strašne maske, radili veliku buku kako bi otjerali zle duše. Ispred kuća stavljali su svijeće u izdubljenom korjenastom zimskom povrću (repa) koje su trebale prestrašiti loše, a dobrima pomoći pronaći put.
Po putu su se stara vjerovanja pomiješala s novima, drugima, sličnima – od rimskih do kršćanskih, a danas se Halloween kao prilika za dobru zabavu obilježava i u dijelovima svijeta čiji stanovnici nemaju ni keltskih ni kršćanskih korijena. (DND/dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti