#obnova #rekonstrukcija #fasade #pročelja #stolarija #subvencije

U starogradskoj jezgri Poreča obnovljeno dvadesetak zgrada

Grad Poreč
07.03.2023 07:27
Izvor: Grad Poreč
Zgrada u Eufrazijevoj ulici
Zgrada u Eufrazijevoj ulici
Putem Programa zaštite i obnove kulturnih dobara obnovljeno je dvadesetak pročelja i krovišta na privatnim objektima u porečkoj starogradskoj jezgri, saznajemo u gradskoj upravi. Bespovratne subvencije iz tzv. Spomeničke rente potiču vlasnike nekretnina na području kulturno – povijesne i urbanističke cjeline Poreča na obnovu i uređenje njihovih zgrada. Prošle je godine na natječaj stiglo 15 prijava. Sufinancira se sanacija i uređenje konstruktivnih dijelova zgrade, krovišta, pročelja te obnova vanjske stolarije.
Od 2016. godine na natječaj su prijavljene 32 zgrade. Obnovljeno je dvadesetak pročelja, krovišta ili međukatnih konstrukcija. 
S idejom da se potakne vlasnike nekretnina na području starogradske jezgre do Trga Joakima Rakovca i susjednih ulica da pokrenu obnovu svojih objekata, Grad je u programu sudjelovao davanjem nepovratnih subvencija.
Iznos subvencije po zgradi nije fiksan, već ovisi o ukupnoj površini građevine. Kako bi se obnovio čim veći broj zgrada, vlasnik subvenciju može iskoristiti jednom u pet godina,.
Prema iskazanom interesu građana, od prve godine provođenja natječaja povećavala su se i ukupna sredstva za subvencioniranje. Gornji limit po građevini iznosi 11.945 eura, čime se potencira obnova manjih objekata u starogradskoj jezgri. Ukupna sredstva za subvencioniranje mjera zaštite i obnove kulturnih dobara za netom završen natječaj iznose nešto više od 53.000 eura. Osigurana su u proračunu Grada Poreča, uz suradnju Turističke zajednice grada Poreča.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti