U srijedu tribina 'Znamo li kakav zrak udišemo u Istri?'

Istra
22.02.2016 18:14
D. Požarić
Ilustracija (pollutionissues.com)
Ilustracija (pollutionissues.com)
U srijedu, 24. veljače sa početkom u 17 sati u Gradskoj knjižnici Labin bit će održana tribina na temu "Znamo li kakav zrak udišemo u Istri?". Cilj je tribine potaknuti raspravu o razini informiranosti građana o provedbi mjera zaštite zraka u Istarskoj županiji i utjecaju kvalitete zraka na njihovo zdravlje.
Vedran Vađić, dipl. ing. govorit će o prikupljanju i prikazu podatka o kvaliteti zraka u RH putem indeksa kvalitete zraka. Nadalje, dat će svoj osvrt na praćenje kvalitete zraka u Republici Hrvatskoj s posebnim osvrtom na Istru. U svojoj prezentaciji pokazat će kategorije kvalitete zraka u Istri mjerene tijekom posljednje tri godine (2012.-2014. godina - podaci za 2015 se još obrađuju) te će se osvrnuti na nastajanje i ponašanje prizemnog ozona.
Bruno Kostelić, dipl. ing. biol. govorit će o rezultatima svog specijalističkog rada "Analiza utjecaja industrijskog postrojenja na kvalitetu zraka na području Istarske županije". Cilj mu je analiza kvalitete zraka na području Istarske županije s posebnim naglaskom na procjenu kumulativnog učinka industrijskih postrojenja te povezivanje smještaja najznačajnijih industrijskih postrojenja s kvalitetom zraka.
mr. sc. Danijela Lazarić-Zec predstavit će istraživanje o kvaliteti zraka i utjecaju na zdravlje stanovnika Labinštine. Govorit će o pobolu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (PZZ) i mortalitetu od bolesti dišnog sustava, kroničnim bolestima donjeg dišnog sustava, novotvorinama, raku pluća te incidenciji ukupnog raka i raka pluća na Labinštini od 2004. do 2013. godine u odnosu na prosjek Istarske županije.
Prim. dr. sc. Lucijan Mohorović dat će osvrt na oportunističke stavove dosadašnjih Vlada RH i resornih ministarstava (MZOIP-MZ) prema obvezama preuzetih ratifikacijom Aarhuške konvencije u Saboru RH 2007. godine. Predstavit će izvješće pučke pravobraniteljica RH za 2014. godinu (3.23. zaštita okoliša i javno zdravlje, s preporukama)
Virna Višković Agušaj govorit će o načinu na koji se u tvornici prate emisije u zrak. Kroz prezentaciju pokazat će izmjerene vrijednosti u tvornici u Koromačnu, granične vrijednosti u Hrvatskoj kao i u nekim drugim zemljama EU a govorit će i o važnosti izgradnje povjerenja u sustav mjerenja.
Organizator tribine je Udruga Zelena Istra, a moderirat će je Rudija Pavličević. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti