U Puli svečano otvoren 11. Festival dječje knjige Monte Librić

Kultura
23.04.2018 14:26
D. Požarić
Boris Miletić proglasio je festival otvorenim
Boris Miletić proglasio je festival otvorenim
Fotografije:  Hassan Abdelghani (EduSplash foto škola)
Svečanost otvorenja 11. Monte Librića održana je danas u pulskoj Zajednici Talijana – Circolu. Ceremoniju otvorenja vodila je Gordana Trajković utjelovljujući popularni lik Festivala – Baku Librić te voditelji Librić programa Iris Mošnja i Davor Schunk.
U duhu ovogodišnje teme „Animiraj me!/Animami!“, festival je u svoje jedanaesto izdanje zakoračio uz multimedijalne sadržaje zaokružujući tako putovanje papirnate Bake Librić koje se tijekom proteklih mjesec dana moglo pratiti na društvenim mrežama i web stranici. Prikazane su fotografije pristigle sa svih strana svijeta, ponajviše iz Istre, te kratke video snimke – stop animacije umjetnika Marka Zubaka, ujedno i autora papirnate igračke. Baka Librić obratila se tako publici kroz više formata, krećući se iz stvarnog u virtualno i virtualnog u stvarno te duhovitim dosjetkama pozivala uzvanike na pozdravni govor.
U ime Ministarstva kulture okupljenima se obratila Mihaela Majcen Marinić.
-Pula opet postaje prijestolnica knjige. Danas je Svjetski dan knjige, jučer je bio Dan hrvatske knjige, pa si moramo sve čestitati. Veseli me što razgovaramo o animaciji jer knjiga nije samo na papiru, možemo je prebaciti na film, razgovarati i družiti se s njom, rekla je Majcen Marinić.
Fabrizio Radin, predsjednik Zajednice Talijana Pula, istaknuo je da je suradnja s Monte Librićom započela prije sedam godina, a nove generacije približavaju se tiskanoj riječi.
-Sve je manje ljudi koji čitaju knjige u tiskanom izdanju, zato želimo djeci približiti tiskanu riječ i slikovnicu na papiru i čini mi se da u tome uspijevamo, rekao je Radin.
Župan Valter Flego rekao je najmlađima da je „fora“ čitati knjige i da zato treba posjećivati knjižnice, ići na Monte Librić i sajmove knjiga jer se tako dobivaju nova iskustva.
-Mi najstariji vam moramo pomoći da budete sretna djeca, a sutra sretni odrasli ljudi, rekao je Flego.
-Slučajno se poklopilo, a opet tako lijepo nadovezalo, da se otvorenje 11. Monte Librić održava na Noć knjige, kada cijela Hrvatska obilježava Međunarodni dan knjige i autorskih prava (i Dan hrvatske knjige). Lijepo je zajedničkim snagama brinuti za budućnost knjige, mi to evo činimo 11. godinu za redom. Brinemo za one, možda, i najvažnije knjige – one za djecu i mlade i činimo to na već prepoznatljiv način, drugačiji od drugačijeg, istaknula je Slavica Ćurković te zahvalila cijelom svom timu na suradnji - Emini Popović Sterpin, Doris Blašković, Iris Mošnja, Petri Lukež, Orneli Oršulić, Brezi Žižović, Marku Bolkoviću i Marku Zubaku, Matku Plovaniću, Tini Zenzerović i Tatjani Batalić.
Na kraju programa otvorenja Monte Librić otvorenim je proglasio gradonačelnik Pule Boris Miletić.  Istaknuo je da Pula sad, zajedno s Monte Librićem, ima osam brežuljaka.
-Monte Librić ima mnogo dobrih anđela, a vi ste najbolji anđeli, rekao je Miletić te pozvao djecu u pubici da zajedničkim uzvikom „Hura!“ proglase Monte Librić otvorenim.
Dinamično i veselo otvorenje, koje je popratilo mnoštvo djece iz pulskih vrtića i osnovnih škola te brojna odrasla publika, bilo je tek uvertira u predstojećih sedam festivalskih dana. Brojne promocije knjiga, radionice, kazališne predstave i projekcije filmova održavat će se do nedjelje, 29. travnja, u jutarnjim i poslijepodnevnim intermedijalnim programima.
A prvi program – Piknik s autorima, krenuo je netom nakon otvorenja. Prvi gosti bili su Ivana Guljašević, ujedno autorica ovogodišnje ilustracije za Monte Librić te Bruno Kuman, koji su ispred izdavačke kuća Igubuka predstavili slikovnicu Bo-tuov bubanj.
Festival će svakodnevno biti otvoren od 8 do 20 sati. Više od 60 nakladnika predstavit će svoja najnovija izdanja za djecu, a osim knjiga na hrvatskom jeziku bit će dostupna literatura i na talijanskom, ali i engleskom jeziku. Popusti će se kretati do 70 posto, uz dodatnih 10 posto popusta za sve koji u Circolo donesu svoju papirnatu Baku Librić – igračkicu kojoj se nacrt može preuzeti na internet stranici Monte Librića: montelibric.sanjamknjige.hr.
Organizator manifestacije je Udruga Sa(n)jam knjige u Istri, a suorganizatori Castropola i Zajednica Talijana Pula. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture, Grad Pula i Istarska županija.
Večeras na Libriću:
18 sati, Velika dvorana- Librić plus
Mihaela Majcen Marinić: POKRENUTI SAN – O ANIMIRANIM FILMOVIMA ZDENKA BAŠIĆA (dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti