U Poreču pronađene žrtve kuge iz 15. i 17. stoljeća

Lokalno
09.06.2009 00:00
D. Požarić
1
1
Pet ljudskih kostura nađeno je ovih dana na hridi Barbaran zapadno od porečkog poluotoka, a premda se nagađa da je riječ o umrlima od kuge u 15. i 17. stoljeću, kada je ova pošast harala Istrom, to se bez DNK analize ipak ne može sa sigurnošću tvrditi, doznajemo u Zavičajnom muzeju Poreštine. Kako uz kosture nisu nađeni prateći predmeti, to je teže odrediti njihovu starost i vrijeme ukopa.
Pronašli su ih ribolovci iz SRD-a Zubatac tijekom nedjeljne eko-akcije i javili policiji, koja je, obavivši očevid, slučaj prepustila Zavičajnom muzeju. Prema izviješću muzejskog savjetnika Vladimira Kovačića koji je idućeg dana izašao na teren, kosturi su otkriveni u predjelu s kojeg je za jakih nevremena postupno ispran zemljani sloj pa su se oni "pojavili" na površini.
- Najvjerojatnije su ove osobe pokopane na otoku Barbaranu, daleko od doticaja sa živućim ljudima, nakon što su preminule od zarazne pošasti na obližnjem otoku Sveti Nikola (gdje je bila karantena) ili u gradu, navodi Kovačić u izviješću. Nalaz je dokumentiran, a kosti otpremljene na gradsko groblje i pohranjene u zajedničku kosturnicu. Moguće je da ih na Barbaranu ima još. (M. D. )
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti