U Poreču održana radionica o solarnoj energiji i fotonaponskim elektranama

Grad Poreč
20.03.2024 10:49
kb
Solarni paneli na Domu za starije
Solarni paneli na Domu za starije
Izvor: Grad Poreč
Sunčani ured Grada Poreča nedavno je održao regionalnu radionicu "Mjesto dobre energije - Poreč" za predstavnike istarskih gradova i općina, te njihovih ustanova i tvrtki. Radionica je pružila uvid u proces energetske tranzicije u Istarskoj županiji i odgovore na pitanja o planiranju, projektiranju i postavljanju fotonaponskih elektrana na objektima javne namjene. Konkretni rezultati pokazani su na primjeru Doma za starije i nemoćne osobe Poreč, gdje je iz sunčeve energije proizvedena električna energija i postignute uštede.
Predstavljeni su inovativni modeli financiranja projekata fotonaponskih elektrana uključivanjem građana, te modeli energetskih zadruga i budućih energetskih zajednica građana koje je prepoznala Europska unija. Zaključci s radionice istaknuli su potrebu za strateškim planiranjem projekata obnovljivih izvora energije i suradnjom na lokalnoj i regionalnoj razini.
Grad Poreč kontinuirano implementira obnovljive izvore energije, omogućujući građanima tehničku podršku za vlastite solarne elektrane. Također, postavljanjem fotonaponske elektrane na Domu za starije i nemoćne osobe Poreč, to je deveti objekt javne namjene s takvom instalacijom.
Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., istaknula je važnost osnaživanja svih dionika na lokalnoj i regionalnoj razini za uspješnu energetsku tranziciju. Solarizacija krovova objekata javne namjene poboljšava kvalitetu života, pruža financijske uštede te čini zajednice energetski neovisnijima i otpornijima na promjene i krize.

Radionica je organizirana u suradnji s Istarskom županijom, Istarskom regionalnom energetskom agencijom (IRENA) i Zelenom energetskom zadrugom (ZEZ), kao dio projekta ''SEET – Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju''. Projekt je financiran putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021., uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti