U petak predavanje "Od ideje do uspjeha - prva Paleo farma u Istri"

Lokalno
18.10.2018 06:24
D. Požarić
1
1
U petak 19. listopada 2018., s početkom u 16,00 sati održat će se besplatna prezentacija „Od ideje do uspjeha – prva Paleo farma u Istri“, Izletište Remedy, OPG Kovač, Radoši kod Žbandaja. Prezentaciju će voditi Ivan Kovač koji će predstaviti svoje imanje i pojasniti kako je od ideje nastalo uspješno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, farma i izletište.
Tom prilikom na imanju OPG Kovač održat će se i dva predavanja: Pčelinji proizvodi u prehrani (predavač Dražen Lušić) i Kako se prehranom oduprijeti bolestima novog doba (predavač Denis Deloga). Istovremeno, svi posjetitelji imat će priliku kupiti zimnicu u okviru prezentacije: Suradnjom OPG-ova do uspješnije prodaje (zajednička ponuda zimnice – OPG Kovač i OPG Bartolić iz Poreča, OPG Radešić iz Vižinade i OPG Sokić iz Nove Gradiške).
Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Kovač u Radošima otvoren je prvi Paleo agroturizam u Istri. Ivan Kovač je dugogodišnji pčelar koji je spojio prehranu predaka, med i ljekovito bilje kako bi motivirao ljude na brigu o vlastitom zdravlju. Pčelarski turizam i tematsku farmu predstavio je kao jedinstvenu turističku ponudu. Glavni sadržaji na ovoj tematskoj farmi su: pčelinjak, med, proizvodi od meda, apiterapija, inhalacija iz košnice, kušaona meda, pčelarska koliba, nasadi ljekovitog i mediteranskog bilja, povrtnjak sa sezonskim povrćem, domaće životinje i perad, sve po standardima ekološke proizvodnje. Farmu-izletište posjećuju individualni gosti ali i organizirane grupe posjetitelja koji mogu uživati u višesatnom razgledavanju farme, degustaciji jela od proizvoda s farme kao i upoznati se s načelima zdravog života i zdrave prehrane kroz predavanja o paleo prehrani.
Osnovna poruka ideje paleo-prehrane je da se današnji čovjek treba hraniti jednako kao što se prije nekoliko tisuća godina, prije utemeljenja prvih organiziranih civilizacija, hranio homo sapiens. Velike civilizacije su organizaciju i kontrolu svog društvenog ustroja temeljile na gospodarenju žitaricama, kojih u doba homo sapiensa nije bilo, a zdravstvene statistike govore da se zdravstveno stanje ljudske vrste počelo pogoršavati upravo nakon što su žitarice (i s njima gluten) ušle u masovnu prehranu. Povratak zdravlju, pa čak i mnogim slučajevima dokazanog izlječenja mnogih bolesti, provjerljivo je moguć povratkom na prehranu iz doba prije masovne uporabe žitarica, s osloncem na povrće i meso.
Osim glutena, paleo-prehrana preporučuje izbjegavanje šećera, ali i korištenje čim raznovrsnijih namirnica, opet poukom iz davne prošlosti i arheoloških dokaza da su davnašnji ljudi za ishranu koristili oko 700 namirnica biljnog porijekla, dok ih se danas najčešće koristi jedva tridesetak.
Prezentacija je besplatna, a broj mjesta je ograničen, pa se potrebno prijaviti na e-mail adresu petra.malekovic-susnjic@porec.hr s naznakom ''prezentacija Od ideje do uspjeha-OPG Kovač'' najkasnije do petka, 19. listopada do 10 sati. Mjesto održavanja je: OPG Kovač, Radoši 13, Poreč. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti