U Peškeri predstavljene četiri klupice, rezultat zajedničkog projekta djece i umjetnika

Lokalno
01.12.2018 10:41
D. Požarić
Zajednička fotografija sudionika zatvaranja projekta Bankelica
Zajednička fotografija sudionika zatvaranja projekta Bankelica
Jučer poslijepodne na Peškeri se okupila šarolika ekipa kako bi obilježila završetak projekta Bankelica iza kojega su na šetnici uz Stari remont u Peškeri ostala četiri klupice nastale na radionicama četiriju umjetnica i umjetnika (Marina Dželalija Jakominić, Roberta Weissman Nagy, Đanino Božić i Emil Knapić) s djecom.
Umjetnici i djeca iz Dječjeg vrtića Cipelići te osnovnoškolci zajednički su i volonterski oblikovali klupe prema vlastitim zamislima.
Roberta Weismann Nagy i grupa djece „odradili” su kamen i na njemu ostavili tekstove, dobre poruke s potpisima koje će prolaznici moći čitati i za 30-40 godina. Odlučili su je nazvati La mula de Parenzo, rekla je umjetnica.
Marina Dželalija Jakominić predstavila je skulpturu Šetalište bubamara koja će, nada se, poslužiti svrsi. Na stol je postavljena stara igra mlin (trija, trilja), koju djeca danas više ne znaju igrati, pa će je možda moći naučiti od starijih.
Đanino Božić predložio je pet ideja, a izabrana je ona s devet klupica-panjeva nazvana Domaći. -Ja sam ih samo obojao u bijelo i smislio što će se raditi, a djeca su ih oslikala, pritom se dobro zabavljala i veselila, a rezultat smatram pristojnim, rekao je umjetnik.
Emil Knapić je svojoj klupici-skulpturi, kaže, zaboravio dati ime. „Želizo san kupija, grotu san nabavija i onda sve to jednostavno ukomponira”, našalio se skromno. A na prijedlog Sniježane Matejčić iz DND-a publika je prihvatila ime skulpture Borg.
Prisutne je pozdravio i dogradonačelnik Elio Štifanić. Ponovivši opredijeljenost za kandidaturu na brojne europske fondove, izrazio je oduševljenje „savršenim malim-velikim projektom” kojim su djeca svojim sudjelovanjem pomogla urediti prostor za odrasle i za sebe.
Na kraju male svečanosti uz grickalice i sokove zaslužnima su podijeljene zahvale.
Projekt je trajao od 15. rujna do jučer u ponoć. Realiziran je uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva (program Naš doprinos zajednici) i uz nesebičnu pomoć stolara Lučana Stojnića, likovne umjetnice Melanije Krajine te tvrtki Kamen Pazin i Elektrometal iz Poreča. U završnici su sudjeloval volonteri i volonterke TUŠ Antona Štifanića sa školskom koordinatoricom volontiranja prof. Dajanom Bošnjak.
(dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti