U Parku prirode Učka održana prva ornitološka edukacija za djelatnike javne ustanove

Istra
07.06.2018 14:10
D. Požarić
1
1
1
Zbog svoje očuvanosti, geografskog položaja i raznolikosti staništa, područje Parka prirode Učka obiluje ptičjim vrstama, zbog čega je kao područje očuvanja značajno za ptice i uključeno u ekološku mrežu Natura 2000. Samim time, područje Parka predstavlja i vrlo atraktivnu destinaciju za posjetitelje zainteresirane za istraživanje i upoznavanje ornitofaune. Iz tog je razloga u sklopu projekta „Učka 360°“ pokrenuta edukacija djelatnika Javne ustanove PP Učka, kako bi se adekvatno osposobili za provođenje tura promatranja ptica, što će biti dijelom nove turističke ponude Parka. Prvu od dvanaest planiranih dvodnevnih edukacija proveli su stručnjaci iz udruge BIOM, a u njoj je sudjelovalo 6 djelatnika Parka.
3
-Cilj aktivnosti je educirati djelatnike javne ustanove, ali i izraditi interni priručnik za vođenje s opisanim osmišljenim turama te praktičnim uputama za vodiče. Edukacije ćemo provoditi tri godine i to u različita godišnja doba, a kako bismo pokrili sve sezone i razne tipove staništa, poručio je Krešimir Mikulić, projektni asistent iz Udruge BIOM.
Na području Parka prirode Učka već više od 10 godina održava se dvomjesečni ornitološki kamp, a prošle je godine u sklopu UNDP-ovog projekta PARCS izgrađeno i hranilišta za supove s promatračnicom. U sklopu projekta „Učka 360°“ planirana je provedba analize tržišta promatranja ptica na temelju koje će se razraditi dodatni programi na području Parka, u kojima će se koristiti nova i postojeća infrastruktura za prihvat posjetitelja.
2
-Provedbom ornitoloških edukacija stvorit će se preduvjeti za novu turističku ponudu u Parku prirode Učka, koja će biti temeljena na promatranju ptica, a kroz koju ćemo privući nove posjetitelje zainteresirane za prirodne vrijednosti koje nas okružuju te doprinijeti financijskoj samoodrživosti Parka, naglasila je Jadranka Radić, voditeljica stručne službe PP Učka.
Ornitološka edukacija za djelatnike javne ustanove samo je jedna od aktivnosti koje se provode u sklopu gotovo 50 milijuna kuna vrijednog projekta „Učka 360°“. Partneri u provedbi su JU PP Učka, udruga BIOM i Općina Kršan, a sufinanciraju ga Europska unija s 32,76 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3,45 milijuna kuna, dok su ostatak sredstava prihvatljivih troškova osigurali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike iz državnog proračuna i partneri. (dp)
4

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti