U očekivanju odluke o ublažavanju mjera: Danas se sastaje Znanstveni savjet Vlade

Hrvatska i svijet
10.02.2021 08:57
D. Požarić
Pixabay
Pixabay
Danas u 14 sati okuplja se Znanstveni savjet Vlade Republike Hrvatske čiji će sastanak u Banskim dvorima voditi premijer Andrej Plenković . Razgovarat će se o popuštanju mjera za sprječavanje širenja koronavirusa koje je najavljeno za idući ponedjeljak, 15. veljače. Još nije poznato koje mjere će Vlada ublažiti. U tom kontekstu najčešće se spominje otvaranje teretana i fitness centara te omogućavanje djelomičnog rada kafićima, piše Telegram .
Poduzetnici čiji su poslovi zatvoreni zbog mjera Vlade prošloga su tjedna u Zagrebu izašli na veliki prosvjed koji je organizirala Udruga Glas poduzetnika. Na prosvjedu su aktualne mjere proglašene diskriminatornima prema nekim gospodarskim djelatnostima. Organizator prosvjeda i jedan od čelnika UGP-a, Dražen Oreščanin , ne nada se promjeni politike Vlade RH ni nakon današnje sjednice Znanstvenog savjeta.

Poduzetnici ne očekuju ništa

“Ne očekujemo ništa. Ti Znanstveni savjeti, te sjednice Stožera i Vlade su kao kad Forest Gump uzima čokoladice iz bombonijere – nikad se ne zna što će izvući. Mi smo naše zahtjeve rekli vrlo jasno i oni se uopće ne odnose na epidemiološke mjere. Oni se odnose na gospodarske mjere.
Ne želimo da neke djelatnosti budu diskriminirane, tražimo pravedno obeštećenje za sve koji su zatvoreni ili imaju veliki pad poslovanja zbog pandemije i tražimo da isplate budu pravovremene. S obzirom na brojeve koje imamo zadnjih 20-ak dana, vjerujem da je moguće sve otvoriti. Ali, s druge strane, imamo situaciju u Njemačkoj i nove sojeve koji sve zatvaraju…”, rekao je Oreščanin za Index.hr .

Ako ne mogu raditi, traže da ih se obešteti

Oreščanin je dodao da se on i ostali poduzetnici ne pokušavaju baviti poslom epidemiologa, nego samo traže da im se dopusti da rade. Ako to nije moguće, traže poštenu nadoknadu za štetu koju trpe, objasnio je.
“Ne možete nas držati na 4000 kuna crkavice i da se pitamo hoćemo li doživjeti sljedeći mjesec dok vi imate sve što hoćete. Ako nedostaje novaca, smanjite plaće svim pročelnicima, načelnicima, županima, pomoćnicima, ministrima i premijeru na 4000 kuna. Svaki mjesec će ostati sto ili 200 milijuna kuna koje onda možete dati gospodarstvu za plaće”, zaključio je Oreščanin za Index.hr.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti