U Novigradu predstavljena autentična novigradska batana

Lokalno
24.11.2023 12:06
Izvor: Grad Novigrad
kb
Novigradska batana
Novigradska batana
Autor: Grad Novigrad
Na sinoćnjem predstavljanju autentične novigradske batane u starogradskoj jezgri Novigrada, u novom izložbenom prostoru posvećenom ribarskoj baštini, predstavljena je autentična novigradska batana, kao završetak projekta "Otkrij našu povijest – Scopri la nostra storia: Oživljavanje autentične novigradske batane kao dio lokalne ribarske tradicije". 
Gradonačelnik Anteo Milos istaknuo je važne detalje o projektu stvaranja prikladnog izložbenog prostora za kulturno-povijesnu zavičajnu ribarsku zbirku u kojoj se, osim prikupljenih predmeta iz bogate ribarske povijesti, smjestila novigradska batana.
- Prije četiri godine grad Novigrad krenuo je s idejom o stvaranju izložbenog prostora koji će očuvati novigradsku ribarsku tradiciju. Novigradski ribari i zaljubljenici u more dali su nam svoje povjerenje jer su nam predali njihova sjećanja i uspomene, važne predmete iz ribarske prošlosti, kako bi zajednički opremili prostor. Vjerujem da će novi izložbeni prostor postati mjesto edukacije i susreta za buduće generacije ribarskih obitelji i sve posjetitelje grada, jer smo vjerno prikazali tajne ribarskog zanata po kojem je Novigrad prepoznatljiv kao mali mediteranski ribarski grad, izjavio je Gradonačelnik Milos. 
Kao najveći eksponat kulturno-povijesne zavičajne ribarske zbirke, u centralnom dijelu novog prostora smjestila se autentična novigradska batana s polukružnom krmom i jedrom. Ova batana stvarala se šest mjeseci u Piranu, a radove je vodio Slobodan Simić Sime iz Zavoda Mediteranum Piran, ujedno i autor knjige o batanama Istre. O povijesti novigradske batane ispričao nam je gosp. Simić:
- Batana s polukružnom krmom jedna je od najstarijih i najpoznatijih od 11 vrsta batana u Istri, no kroz povijest, susrećemo je u mnogim portima sjevernog Jadrana. To je tip batane koji je najteži i najkompleksniji za izradu. Nekada se izrađivala samo u škverovima, gradili su je isključivo majstori, dok su ostale tipove istarskih batana gradili i spretni ribari. Prije početka Drugog svjetskog rata ova vrsta batane počela je nestajati, a nakon toga najčešće se može naći na području novigradske obale, gdje su još plovile sve do kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća.
Novi izložbeni prostor kulturno-povijesne zavičajne ribarske zbirke kreiran je kao multimedijalni prostor koji uz brojne eksponate i digitalnu projekciju, vjerno prikazuje povijest ribarskog zanata u Novigradu. Ovo je prva faza u oblikovanju ovog novog izložbenog prostora, te je u planu kontinuirano obogaćivanje sadržaja prostora dodatnim eksponatima i zanimljivostima iz priča novigradskih ribara. Kao svojevrsni pomorski dodatak prilazu novom izložbenom prostoru, u Parku Giovanni Rusgnach, izložena je rekonstrukcija autentičnog Rimskog sidra.
Na predstavljanje autentične novigradske batane stigao je veliki broj gostiju iz Pirana, predvođeni dogradonačelnicima općine Piran, gospođom Manuelom Rojec i gospodinom Christianom Polettijem. Veliko zadovoljstvo novim prostorom i predstavljenom batanom pokazao je predsjednik Lokalne akcijske grupe u ribarstvu – FLAG "Pinna nobilis" gospodin Danilo Latin. Projekt oživljavanja autentične novigradske batane sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u iznosu od 52.196,98 eura (85 % EU, 15 % RH), posredstvom FLAG-a "Pinna nobilis".
 

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti