U novigradskoj Galeriji Rigo otvorena izložba Getulija Alvijanija

Kultura
01.05.2018 10:49
D. Požarić
Getulio Alviani
Getulio Alviani
U znak sjećanja na nedavno preminulog velikog talijanskog umjetnika Getulija Alvianija (Udine, 1939. – Milano, 2018.), čiji radovi pripadaju najvažnijim ostvarenjima suvremene umjetnosti temeljene na vizualnim, optičkim i kinetičkim istraživanjima, u novigradskoj Galeriji Rigo priređena je izložba posvećena Getu, kako su ga zvali prijatelji.
Muzej Lapidarium u svojem fundusu ima nekoliko radova koje je Getulio Alviani darovao za zbirku Galerije Rigo, koju je umjetnik često nazivao „najmanjom galerijom na svijetu“. Danas možemo reći da je ta mala galerija u vrijeme njegova duhovna mentorstva bila i najveća. Alviani je u Novigrad došao na preporuku njegova dugogodišnjeg prijatelja Ivana Picelja, koji je 1998. izlagao u Rigu. Tako je dogodine Alviani izložio seriju radova „1.2.3.4.5 inscritto nel cerchio“. Od tada pa do 2006. godine njegovi dolasci u Novigrad postaju redoviti. Dolazio je sam, s umjetnicima, s prijateljima, a najčešće je duže ostajao s Piceljem.
Dosljedan ideji da umjetnosti treba stvarati bolji svijet, Alviani iste godine kada izlaže u Rigu pokreće akciju „22 iz budućnosti za budućnost Vukovara“, pozivajući umjetnike iz vremena Novih tendencija da svoje radove poklone Gradskom muzeju u Vukovaru. Donirano je 169 djela umjetnika iz jedanaest zemalja, a većina njih je tranzitno pohranjivana u Novigradu. Na Alvianijevu inicijativu, izborom iz njegove kolekcije i autorskim sugestijama, u Rigu su bile priređene ove izložbe: Sonia Delaunay (2000.), Kenneth Snelson (2001.), Prisutnost novih tendencija: Vojin Bakić, Dieter Roth, Paul Talman, Gianni Colombo, Hugo Radolfo Demarco, Gerard Von Graevenitz, Francis Hewitt, Gianfranco Laminarca, Piero Manzoni, Kenneth Martin, Bruno Munari, Paolo Scheggi (2001.), Janusz Kapusta (2001.), Josef Albers (2002.), Max Bill (2002.), Joël Stein (2002.), Manfredo Massironi (2003.), Lucio Fontana (2003), Edoardo Landi (2004.), Maurizio Mochetti (2004.), Almir Mavignier (2005.), Ivan Picelj (2006.) i Renate Kasper (2006.).
U tom su razdoblju, zahvaljujući njegovom angažmanu, priređene izložbe Galerije Rigo u Milanu i Chelmu, kao i nekoliko likovnih događanja u Poreču i Ljubljani vezanih za Nove tendencije. Uostalom, poznata je njegova naklonost Hrvatskoj, osobito ljubav prema Zagrebu i odanost Ivanu Picelju.
Grad Novigrad je, prepoznavši u Alvianiju prijatelja koji nesebično promovira grad u umjetničkim krugovima, zahvalio umjetniku dodijelivši mu 2001. priznanje Grada. Sudionik i promotor Novih tendencija, pobornik novih tehnologija, kinetike i ambijentalnih transformacija, teoretičar, polemičar i kolekcionar Alviani se strastveno zalagao za konstruktivnu umjetnost te isto toliko strastveno bio protivnikom postmodernih teorija.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti