U Maloj vijećnici predstavljen projekt nabave i ugradnje AVD-a, slijedi edukacija

Zdravlje
27.11.2015 13:47
D. Požarić
Igor Ostojić, Nataša Basanić Čuš, Dean Krizmanić i Nives Matić na današnjem predstavljanju AED-a u Maloj vijećnici gradske palače
Igor Ostojić, Nataša Basanić Čuš, Dean Krizmanić i Nives Matić na današnjem predstavljanju AED-a u Maloj vijećnici gradske palače
Igor Ostojić, Nataša Basanić Čuš, Dean Krizmanić i Nives Matić na današnjem predstavljanju AED-a u Maloj vijećnici gradske palače
-Prva faza podizanja razine sigurnosti za spašavanje života u Poreču bilo je uređivanje standarda hitne medicinske pomoći, nakon čega je uslijedila druga faza - nabava automatskih vanjskih defibrilatora (AVD) koji uvelike (do 90%) povećavaju šansu za preživljavanje i premošćuju vrijeme od npr. srčanog udara do dolaska stručnih timova, rekla je dogradonačelnica  Nataša Basanić Čuš  na današnjem predstavljanjem vrijednog projekta kojeg Grad Poreč provodi u suradnji sa projektnim partnerima – porečkim hotelijerima, Turističkom zajednicom i Gradskim društvom Crvenog križa Poreč.
Nakon inicijative iz Valamar Riviere, Grad Poreč i Gradsko društvo Crvenog križa (GDCK) Poreč su u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Poreča nabavili tri uređaja, pa se ujedinjenjem projektnih partnera došlo i do povoljnije cijene uređaja. Slijedi besplatna edukacija građana, a njen će centar biti GDCK.
Poreč već ima više licenciranih liječnika za rad sa AVD koji će zajedno sa projektnim partnerima nastojati senzibilizirati građane za spašavanje života, koja u nekim zemljama EU ide tako daleko da se građani već udružuju i kupuju uređaje za svoje zgrade i ulice.
Dean Krizmanić  je u ime Plave lagune izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem u akciji. -Plava laguna kao društveno odgovorna kompanija odlučila se za postavljanje AVD-a. Sljedeće godine bit će instaliran jedan i to na recepciji autokampa Zelena laguna, u istoimenom resortu kojime u špici sezone dnevno cirkulira preko 20.000 turista i djelatnika. Jako smo zainteresirani za to da sigurnost svih posjetitelja, gostiju i okolnog stanovništva bude na visokom nivou, rekao je Krizmanić izrazivši interes kompanije za ekspanziju projekta.
Predstavnica Valamar Riviere  Nives Matić  rekla je kako se njena tvrtka aktivno uključila u projekt postavljanjem pet uređaja u hotele Tamaris i Diamant te autokamp Lanterna na području Poreča, a po jednoga na Krku i u Rapcu. -Sljedeće ćemo godine nabaviti još tri uređaja za kamp Solaris, hotel Pical te otok Sv. Nikola. Svima nam je zdravlje turista, zaposlenika i građana na prvome mjestu, rekla je Matić zahvalivši Gradu na suradnji i pozdravivši projekt koji u praksi može biti od životne važnosti za prve i brze intervencije.
[slika3]
Igor Ostojić , voditelj zdravstvenog programa GDCK Poreč pojasnio je pokretanje projekta praćenja europskih i svjetskih trendova radi sigurnosti građana odnosno sprečavanja razvoja nekih težih oboljenja ili smrti. Uređaje je ocijenio izvrsnima i jednostavnima za korištenje.
Edukacija će biti osigurana ne samo za djelatnike Grada nego i onih u okruženju gdje su uređaji postavljeni, a cilj je postići pružanje prve pomoći unutar prve dvije minute, do najviše tri, jer nakon tog vremena počinje odumiranje moždanih stanica. Edukaciju će proći i komunalni redari, a uređaje u svojim vozilima već imaju porečki vatrogasci i policajci.
  Dr. Ivor Ković: AED još važniji u malim, udaljenim mjestima
Jedan od najvećih zagovornika uvođenja AVD-a u svakodnevnu upotrebu svakako je dr. Ivor Ković , dobitnik niza nagrada na polju inovacije, bivši ravnatelj pazinske Hitne medicinske pomoći koji trenutno radi u Velikoj Britaniji.
U današnjem kratkom razgovoru izrazio je zadovoljstvo zbog dobrih vijesti iz Poreča i još jednom naglasio važnost AVD-a, naročito u manjim i udaljenijim mjestima do kojih ekipe hitne medicinske pomoći ponekad putuju i po 15-20 minuta. -Više sam puta tu problematiku pokušao "pogurati" na području Pazina, ali bez nekog uspjeha, rekao je dr. Ković za parentium.com uzevši kao primjer Motovun, poznati istarski gradić uobičajeno prepun turista. -U slučaju srčanog aresta je ekipi HMP-a za dolazak iz Pazina potrebno najmanje dobrih 15 minuta, što je previše, a upravo AVD takve probleme rješava, kaže dr. Ković.
[yt2]

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti