U Istarskoj županiji raste natalitet

Istra
02.01.2006 00:00
D. Požarić
U Istarskoj županiji raste natalitet. Čulo se na prigodnoj konferenciji za novinare u rodilištu županijske Opće bolnice u Puli, prvog dana ove godine.
U 2005. godini bilo je 1.435 porođaja što je 131 porođaj više u odnosu na godinu ranije. Osim što je više poroda, smanjuje se i stopa smrtnosti novorođenčadi, rekao je voditelj odjela ginekologije pulske Opće bolnice Davor Zoričić. Tomu svakako pridonosi osuvremenjivanje rodilišta što uključuje i primjenu alternativnih načina rađanja.

U godinu dana otkako je uveden porođaj uz rutinsku epiduralnu analgeziju, oko 140 žena odlučilo se za ovu metodu rađanja. Podržavajući napore rodilišta u zadržavanju visokog zdravstvenog standarda, Grad Pula darovao je prijenosno računalo koje će se koristiti za održavanje trudničkih tečajeva. Na razini primarne zdravstvene zaštite organiziraju se tečajevi za buduće mame i tate, ali prednost je našega što se održava u rodilištu gdje će buduće mame doći roditi, istaknuo je doktor Kuharić. Tečaj je besplatan, traje četiri dana i uključuje video-prezentaciju uz predavanja ginekologa, neonatologa, anesteziologa i primalja. Svake godine ima 10% više porođaja i nadamo da se taj trend neće zaustaviti, zaključio je Zoričić.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti