U Istarskoj sabornici stručni skup povodom Svjetskog dana hrane

Zdravlje
16.10.2015 13:56
D. Požarić
Stručni skup povodom Svjetskog dana hrane
Stručni skup povodom Svjetskog dana hrane
Jučer su Zavod za javno zdravstvo Istarske županije i Dječji vrtić Radost iz Poreča povodom Svjetskog dana hrane u Istarskoj sabornici organizirali tradicionalni 6. susret s djelatnicima predškolskih ustanova na području županije. U radu je sudjelovalo 80 stručnih djelatnika vrtića, psihologa, odgajateljica i zdravstvenih voditelja vrtića.
Prvo predavanje održao je prof.dr.sc.Goran Palčevski, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC Rijeka. Govorio je o neželjenim reakcijama na hranu koje mogu biti u vidu alergije, intolerancije te odbojnosti prema hrani. Između 25 i 30% populacije misli kako ima alergiju na hranu, a 2 do 8% djece ima stvarnu, dokazanu alergiju na hranu. Nakon uvoda, govorio je o celijakiji kao upalnoj bolesti tankog crijeva te o mogućim znakovima te bolesti koju je moguće liječiti jedino doživotnom prehranom bez glutena.
Uslijedilo je predavanje o hitnim stanjima u pedijatriji s aspekta liječnika Zavoda za hitnu medicinu, a održala ga je dr. Gordane Antić iz Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije.
Nakon predavanja uslijedilo je predstavljanje knjiga „Bez glutena, molim“ i "Lana tinejdžerica" o predškolskoj djevojčici i adolescentici koje boluju od celijakije. Knjige je predstavila Marina Milinović, predsjednica Udruge oboljelih od celijakije Primorsko-goranske županije, govoreći o vlastitim iskustvima te o iskustvima rada Udruge. (U Istarskoj županiji također postoji Udruga oboljelih od celijakije Istarske županije, na čijem je čelu Đitka Bartolović.)
Nakon stručnog dijela o celijakiji, prikazana su 2 uspješna primjera dobre prakse iz DV Labin i DV Radost Poreč.
I Zdravi grad Poreč je sudjelovao na ovom skupu budući da se bavi unapređenjem zdravlja i zdrave prehrane građana grada Poreča te se sve češće susreće s pitanjima građana što da učine i kome da se obrate ukoliko imaju dijete oboljelo od celijaklije.
Nakon skupa organiziran je domjenak s bezglutenskim slanim i slatkim namirnicama u suradnji sa profesorom i učenicima TUŠ A.Štifanića iz Poreča.
Prisutne su pozdravili dogradonačelnica Nadija Štifanić Dobrilović, stručna savjetnica Upravnog odjela za zdravstvo Istarske županije dr. Roberta Katačić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović te domaćin stručnog skupa ravnateljica DV Radost Divna Radola. (MRH/dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti