U istarskim gradovima od 15. do 21. travnja "Hoditi i zdravi biti"

Zdravlje
12.04.2024 07:25
kb
Hoditi i zdravi biti (Arhiva)
Hoditi i zdravi biti (Arhiva)
U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije jučer je održana konferencija za medije povodom najave 8. javnozdravstvene pješačke manifestacije "Hoditi i zdravi biti - La salute viene camminando" u sklopu koje će se održati bogati program u svim istarskim gradovima od 15. do 21 travnja.
Istarski župan Boris Miletić istaknuo je kako je manifestacija nastala kao rezultat aktivnosti Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije u sklopu Plana za zdravlje i socijalno blagostanje Istarske županije.
- Na području Istre u posljednjih desetak godina uloženo je 66 milijuna eura u sport i sportsku infrastrukturu, te danas Istra ima više od 32.700 registriranih sportašica i sportaša i oko 1.200 aktivnih trenera uz 600 sportskih klubova i udruga. Ponosan sam što smo postali i Europska regija sporta za 2025. godinu i što istarska županija podržava i potiče bavljenje sportom i zdravi život. Sigurno da su zdrave životne navike i aktivnost u prirodi na čistom zraku, posebno danas kada mladi sve više vremena borave pred računalima i zaslonima mobitela, iznimno važne za zdrav i kvalitetan život, poručio je župan Miletić i zahvalio se svim gradovima partnerima na projektu te je za ovogodišnje izdanje poželio lijepo vrijeme i još više sudionika.
Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović zahvalio se Istarskoj županiji na potpori i podršci brojnim programima usmjerenima prema poboljšanju zdravstvene slike građana.
- U sklopu manifestacije ove godine će u Poreču 18. travnja biti održana i 7. konferencija o zdravim životnim stilovima „Zajedno s vama do zdravlja“ na kojoj će se održati brojna stručna i tematska predavanja na kojima će se iznijeti primjeri dobre prakse. Prošle godine smo po prvi puta manifestaciju održali u svih deset istarskih gradova, te smo bili izrazito zadovoljni velikim interesom građana. Ono što smo htjeli postaviti u fokus nakon desetljeća promocije pravilne prehrane kroz naše predškolske i školske ustanove, je tjelesna aktivnost koja može pomoći u prevenciji rizičnih čimbenika u životu građana, kazao je ravnatelj Stojanović upozorivši kako više od 44 % ukupnih uzroka smrti ima veze sa životnim stilovima poput nepravilne prehrane, pušenja i nedovoljne tjelesne aktivnosti.
U nastavku prisutni gradonačelnici i zamjenici gradonačelnika i gradonačelnica predstavili su ukratko bogate programe u svojim gradovima koji su usmjereni prema osvješćivanju stanovništva o važnosti kretanja u očuvanju zdravlja, odnosno prevenciji bolesti. 
Središnji dio manifestacije bit će održan i ove godine u svih deset istarskih gradova, u subotu, 20. travnja. Iznimka će biti Pazin gdje će se središnji događaj održati u petak, 19. travnja i Buje gdje je na rasporedu u nedjelju, 21. travnja.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti