U iščekivanju - priopćenje za javnost Udruge Naša zemlja

Istra
29.12.2008 00:00
Izvor: Priopćenje za javnost - Udruga "Naša zemlja"
D. Požarić
«Ne trebamo se boriti za politikante, već za normalne ljude koji žive ovdje, a ne one koji ovu situaciju (Rockwool) iskorištavaju za vlastitu promociju», riječi su gospodina Kontuša, uspješnog poduzetnika, kršanskog načelnika, lokalnog političara koji ima podulji radni staž u IDS-u. Ova bi kritika bila na mjestu kada etiketu politikanti gospodin Kontuš ne bi pripisivao ozlojeđenim građanima čiji je jedini cilj da im se vrati dostojanstven život kakav su imali prije dolaska «dobrog susjeda» Rockwool Adriatica d.o.o.. Moralno je pravo i obveza načelnika držati prodike vlastitim sugrađanima ukoliko on sam ima čistu savjest. A da li je to baš tako?
Niti jedan od vodećih kršanskih političara do sada si nije postavio pitanje gdje je nestao kršanski primjerak Studije utjecaja na okoliš? Što su naši dični čelnici poduzeli glede rješavanja drastično narušenih životnih uvjeta sebe samih, a i brojnih prijatelja i sugrađana? Analizirajući sve ono što smo do sada doživjeli od istaknutih istarskih stručnjaka s područja ekologije, tvrdimo da općinski čelnici Općina Pićan, Kršan, Sv. Nedjelja i Gračišće nisu poduzeli a ma baš ništa. Poznati istarski kvartet s područja ekologije čitaj: Jakovčićevi prvoborci (Zidarić, Dravec, Grubišić i Božičević) još donedavno su nas obasipali epitetima lažovi, spletkaroši, politikanti i slično, a onda su po diktatu vrhunskog istarskog stručnjaka s područja someljerstva naglo promijenili ploču i složno zapjevali u sav glas: «Stanje je neodrživo»! Sve bi bilo u najboljem redu da su do tada općinski čelnici, stručne službe u općini, županiji i državi odgovorno obavljale posao za koji su jako dobro plaćene, pa građani «najdemokratičnije» županije u RH, a možda i šire, ne bi po uzoru na zapadnjački svijet bili prisiljeni pravdu tražiti na cesti. Ovako ostaje tvrdnja gospodina Kontuša: «Greška je počinjena», a ono što ne spominje načelnik je kako su posljedice kardinalne, a greške nažalost snose građani drugog reda, stanovnici ugroženih općina. Kršanski načelnik umjesto da rješava probleme unutar mjerodavnih institucija koristi medijski prostor lokalnog lista Novi Foji koji se redovno plaća sredstvima poreznih obveznika, za kritiku lokalnog stanovništva, aktivista civilnog društva i za opravdanje i promociju sebe samog i stranke čiji je dugogodišnji član. Gospodin Kontuš poziva se na legalne načine borbe, spočitavajući «narodni bunt», a pritom ne navodeći koje je to legalne načine borbe, on osobno, do sada koristio i naravno, s kakvim uspjehom. Temelj dosadašnjeg djelovanja općinskih velikodostojnika svodi se na tvrdnju kako se tvornica nalazi na području susjedne općine Pićan, kao da zrak poznaje teritorijalno razgraničenje dviju susjednih općina pa isti ostaje samo u granicama općine Pićan. Krivica se svaljuje na 11 naivnih pićanskih vijećnika i nesretnike koji su osuđeni živjeti u okruženju tvornice koja proizvodi zrak I. kategorije kakvoće, a koji je povoljan za život i najosjetljivije kategorije stanovništva (A. Toto-Ormuž). I što sad?
Političari očito nisu čuli za poslovicu Historia est magistra vite (povijest je učiteljica života) ili pak računaju na kratkotrajno pamćenje vlastitih birača. Općinsko vijeće Općine Kršan u razmaku od godinu dana donijelo je dvije gotovo istovjetne odluke, naravno deklarativne prirode koje nikoga ne obavezuju na njihovu primjenu. Osim toga u tekućoj godini općinski čelnici nisu poduzeli ništa osim što su nastavili s provođenjem ustaljene prakse borbe za vlastite stolice u predstavničkim tijelima lokalne uprave i samouprave, kolektivnim zatvaranjem očiju pred stvarnošću, kupovanjem naklonosti birača mrvicama kao što su božićna pinca i kalendar te megalomanskim iluzijama: potpićanska «Arena», obnova matičnog ureda u Potpićnu, uređenje parka u kojem će sukladno dosadašnjim iskustvima s «dobrim susjedima» boraviti samo ekološki mutanti ili avanturisti željni odmora uz državnu cestu D64 po kojoj će samo za potrebe Rockwoola dnevno prometovati 142 kamiona – šlepera. Iz svega toga može se zaključiti da problemi malih ljudi očito nisu i problemi političkih moćnika koji nisu našli sluha podržati vlastite sugrađane koji su od izvršnih županijskih tijela u skupštini zatražili obraćanje vijećnicima s ciljem upoznavanja s gorućim problemom od životne važnosti za pučanstvo Istarske županije. Žalosno je da predstavnici Općine Kršan nisu osjetili potrebu javno braniti građanska prava direktno ugroženog stanovništva na sjednici Skupštine, ali se nisu udostojali ni podržati svoje sugrađane koji su prosvjedovali ispred Spomen doma u vrijeme održavanja sjednice Skupštine Istarske županije. Sjednica Skupštine protekla je u posebnoj atmosferi izmjene ljubaznosti između Antuna Peruška, predsjednika Skupštine IŽ i osmeročlane delegacije iz Rockwool-a predvođene Marcom Boi-em, tehničkim direktorom tvornice. Običnim smrtnicima zapela je za oko idilična izmjena nježnosti između delegacije Općine Pićan i tehničkog direktora Rockwoola i njegove najnovije glasnogovornice. Izmjena nježnosti primijećena na sjednici uočena je i na parkiralištu pizzerije Calimero u Labinu dana 19.12.2008. oko 10:15 sati kada su Ivan Franković, načelnik Općine Pićan, i Bartosz Stentoft, generalni direktor tvornice, izmijenili darove, a vjerujemo i dobre želje te nadu u uspješnu suradnju u idućoj 2009. godini, neovisno što porezni obveznici o tome misle.
Uz zaglušujuću buku prosvjednika na sjednici su se čuli hvalospjevi od strane stručnog Rockwool-ovog tima (Marco Boi, dr.sc. Vladimir Jelavić dipl. inž. str.), ali i šokantne činjenice nepoznate većini prisutnih na Skupštini vezanih uz rad već toliko puta pohvaljenih Rockwool-ovih tvornica u svijetu. Većini vijećnika ali i slučajnim putnicima namjernicima bila je nepoznata informacija vezana uz samozapaljenje Rockwool-ove tvornice u Italiji u kojoj je izgorjelo preko 80 tona kamene vune. Rockwool-ovi stručnjaci, slučajno ili namjerno zajednici kojoj žele postati dobri susjedi prešutjeli su činjenicu da je u zemljama EU od 27.09.2007. godine zabranjena upotreba formaldehida (kancerogene nadražujuće tvari, otrova I. skupine) i to samo 10 dana nakon službenog početka prvog pokušaja probne proizvodnje u najvećoj i najmodernijoj tvornici na svijetu. Zanimljivo je da najmodernija tvornica u svom proizvodnom procesu u Istri i dalje koristi sporni formaldehid. Javnost je također dobila i informaciju vezanu uz obranu doktorske disertacije na temu utjecaj kamene vune na ljudsko zdravlje koja baš i ne ide u prilog tvornici Rockwool čiji predstavnici mole za suradnju, a u startu su sami minirali bilo kakav način suradnje i razumijevanja s okolinom.
Gospodin Ivan Jakovčić, u skladu s najnovijim trendom više je puta istaknuo vlastitu ekološku svijest budući da je on od samih početaka bio zeleno orijentiran protiv tvornice koja vizualno nagrđuje prostor u kojem se nalazi. Nažalost, u tom trenutku svi oko njega bili su za tvornicu tako da ju je sada, teška srca, morao uvrstiti u najnoviji dodatni oblik turističke ponude Istarske županije zajedno s golf igralištima. Njega ne brine što tvornica potencijalno zagađuje zrak, tlo, šteti zdravlju, troši vrijednu energiju, prirodne resurse, obezvrjeđuje okoliš i omalovažava stanovnike Istre. Za gospodina Jakovčića više ne postoji dilema tvornica će ili raditi kako treba ili je uopće neće biti, ali se postavlja pitanje kako će stručno skrojiti sudbinu tvornice kada je većinu vlastitih sposobnosti već iskoristio na krojenje crne sudbine Istarskom narodu. Dugoročno gledajući krajnji zaključci uzalud potrošenih novaca poreznih obveznika (sjednica Skupštine IŽ) navode nas na mišljenje kako je ovdje riječ o kupovanju vremena od strane vladajuće koalicije IDS-SDP, slaboj opoziciji te lukavim političarima koji očito namjeravaju provoditi politiku odugovlačenja, umaranja ljudi, pokušaja masovnog potkupljivanja lokalnog stanovništva barem do izbora, a za dalje, vidjet će se…
Kratak osvrt na rad tvornice u prosincu 2008.:
Početnom prosinca u pićanskom lugu vladala je temperaturna inverzija koja je Rockwool-ove susjede ali i pučanstvo RH šokirala pejzažima koji neodoljivo podsjećaju na eksploziju nuklearne bombe koje su brojne generacije mještana imale priliku vidjeti u okviru dokumentarnih programa emitiranih na hrvatskoj dalekovidnici. «Dobar susjed» svojim je radom pozvao svoje susjede na spontana večernja druženja i masovnu provalu «zadovoljstva» pred vlastitom kapijom. Koliko je naš «dobar susjed» transparentan možemo vidjeti iz činjenice kako do dana današnjeg još uvijek javnosti NISU podastrijeti podaci vezani za ispuštanje dima kroz sigurnosni dimnjak 05.12.2008. U opravdanost pritužbi stanovništva, 03.12.2008. osobno se uvjerio župan Ivan Jakovčić koji je 04.12.2008. u ured MZOPUG u Zagrebu uputio zahtjev kojim moli, zahtjeva, apelira na sagledavanje ispravnosti rada tvornice kako bi se stanovništvu osigurali zdrav, ugodan i siguran život na ovim prostorima. Tvornica je u duhu Božićnog ozračja (globalna recesija, provala nezadovoljstva lokalne zajednice), 16.12.2008. prestala s radom i susjedima iz pićanskog luga omogućila tradicionalno slavljenje Božića u okrilju vlastite obitelji, a ne na platou ispred tvornice. Nadamo se da nam je Djed Mraz kao poklon ispod bora u MZOPUG donio Rješenje o konačnom zatvaranju tvornice kamene vune Rockwool Adriatic d.o.o. iz Potpićna, te da će isto rješenje uskoro biti sprovedeno u djelo.
Udruga «Naša zemlja»
Matilda Ilić
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti