U iščekivanju novog turističkog rekorda

Gospodarstvo
09.03.2016 09:15
D. Požarić
1
1
Prema podacima organizacije World Tourism Organization, u svijetu je 2015. godine zabilježeno 1,184 milijarda međunarodnih turističkih dolazaka, što je 4,4 % više u odnosu na 2014. godinu. To je već šesta uzastopna godina rasta, a ostvarena je i nova rekordna razina tog pokazatelja.
Kao i uvijek, takva su kretanja najvećim dijelom rezultat povoljnih kretanja u Europi, gdje su dolasci dosegli razinu od 609 milijuna (+5 %), što je djelomično potaknuto slabljenjem tečaja eura i ostalih značajnijih valuta. Pored toga, rast je zabilježen i u Sjevernoj Americi (4 %), Srednjoj Americi (7 %), Južnoj Americi (4 %), na Bliskom Istoku (preliminarno 3 %) te Aziji i Pacifiku (5 %), dok je pad zabilježen u Africi (preliminarno -3 %). Lošiji rezultati u Africi djelomično su rezultat smanjene sigurnosti zbog terorističkih djelovanja.
Prema organizaciji World Tourism Organization, u 2016. se godini očekuju pozitivna ostvarenja turističkih rezultata, odnosno očekuje se rast međunarodnih turističkih dolazaka na globalnoj razini za 4 %. Pritom se rast očekuje u svim regijama svijeta i to u Aziji i Pacifiku 4-5 %, Amerikama (Sjeverna, Srednja i Južna) 4-5 %, Europi 3,5-4,5 %, Africi 2-5 % i Bliskom Istoku 2-5 %.
U Hrvatskoj je također u 2015. godini ostvarena rekordna razina međunarodnih turističkih dolazaka (12,7 milijuna, +9,1 %). Očekivana povećana turistička potražnja u svijetu svakako će povoljno utjecati i na hrvatski turizam te za ovu godinu očekujemo rast tog pokazatelja. Rast u ovoj godini očekujemo djelomično i zbog povoljnijih sigurnosnih uvjeta u odnosu na našu turističku konkurenciju (prema kompaniji AOC). Ipak, s obzirom da očekujemo novu rekordnu razinu, previđena dinamika rasta biti će sporija od prošlogodišnje. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti