U Institutu za poljoprivredu i turizam održana sjednica Savjeta za gospodarstvo Istarske županije

Istra
06.07.2015 09:11
D. Požarić
Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču (arhiv)
Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču (arhiv)
Sjednica Savjeta za gospodarstvo Istarske županije održana je proteklog tjedna u Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču, pod predsjedanjem Jasne Jaklin Majetić, predsjednice Savjeta i predsjednice HGK Županijske komore Pula. Bila je to prilika da se članovi Savjeta bolje upoznaju s radom ove institucije, ali i izazovima koji mu predstoje.
Predstavljen je Program kreditiranja poduzetnika „PBZ - Poduzetnik Istarska županija 2015.“ Kako je istaknula v.d. pročelnice za gospodarstvo Istarske županije Lorena Brgić, radi se o kreditnom programu prilagođenom potrebama poduzetnika.
„Poduzetnicima je na raspolaganju 15 milijuna kuna kreditnog potencijala, a trenutna kamata je 2,94%. Interes za liniju je velik i uvjereni smo kao će sva sredstva ubrzo iskoristiti i usmjeriti u jačanje istarskog gospodarstva“, zaključila je pročelnica Brgić.
Pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Patrizia Bosich upoznala je članove Savjeta s mogućnostima efikasnijeg apliciranja/korištenja ESI i drugih EU fondova u Istri. Predsjednica Savjeta Jaklin-Majetić naglasila je, pak, potrebu za rješenjem kojim bi se poduzetnicima ukazalo na konkretne mogućnosti financiranja iz EU fondova.
Zaključak Savjeta je da se uspostavi međusobna koordinacija institucija, Istarske županije i subjekata koji namjeravaju kandidirati programe, radi sinergije u njihovoj pripremi i veće efikasnosti u implementaciji.
Ravnatelj Instituta Dean Ban predstavio je niz programa i aktivnosti koje Institut provodi u interesu razvoja gospodarstva Istre. Istovremeno je ukazao na tendenciju da se na razini države instituti ujedine sa sveučilištima.
„Institut ima želju i potrebu ostati neovisan i samostalan jer je prepoznat kao potpora istarskom gospodarstvu. Nužno je da i dalje djeluje samostalno u svrhu poticanja i povezivanja poljoprivrede i turizma te u svrhu razvoja znanosti. Spajanjem bi Institut izgubio ulogu koju ima u razvoju gospodarstva Istre, a procedure oko pružanja usluga na tržištu značajno bi se zakomplicirale i birokratizirale“, rekao je ravnatelj Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč.
Članovi Savjeta izrazili su potporu Institutu zbog njegovog značaja za gospodarstvo Istre, sa željom da u budućnosti bude još snažniji kreator razvojnih pravaca, te partner i nosilac u EU projektima u kojima će privatni sektor Istarske županije imati snažni interes i podršku, stoji u priopćenju iz Kabineta župana. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti