U Hrvatskoj 714 osoba zaraženo HIV-om

Zdravlje
11.08.2009 00:00
D. Požarić
1
1
Na web stranici  www.aids.hr  objavljen je podatak da je, prema Registru za HIV/AIDS, u Hrvatskoj, od 1985. godine kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze, do 15. listopada 2008. godine registrirano 714 osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od kojih je 285 razvilo AIDS i 149 umrlo.
U zadnjih pet godina vidljiv je trend porasta broja dijagnosticiranih slučajeva HIV infekcije, a broj oboljelih od AIDS-a i broj smrti zaraženih osoba stagnira ili lagano pada. Stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo to objašnjavaju djelomično stvarnim porastom broja zaražavanja, a djelomično poboljšanjem dostupnosti testiranja na HIV, dok se smanjenje broja oboljelih i smrtnih slučajeva priprisuje učinkovitosti antiretrovirusne terapije koja se u Hrvatskoj koristi od 1997. godine.
Statistika pokazuje da je odnos zaraženih muškaraca i žena 4:1, a u 45 posto slučajeva vjerojatni put prijenosa infekcije je muški homoseksualni odnos. Nešto više od 8 posto zaraženih osoba infekciju je steklo dijeljenjem pribora za intravensko korištenje droga, a svi ostali načini prijenosa (transfuzija zaražene krvi, prijenos s majke na dijete) čine manje od 5 posto zaraženih.
HIV bolest registrirana je u svim županijama, najveći broj slučajeva zabilježen je u Gradu Zagrebu i Primorsko-goranskoj županiji. (NL)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti