U Funtani puštena u rad nova 110/20-kilovoltna trafostanice vrijedna 93,5 milijuna kuna

Lokalno
25.07.2015 19:45
D. Požarić
1
1
1
Jučer je u Funtani pušteno u rad novo elektroenergetsko postrojenje - trafostanica Funtana naponske razine 110/20 kV (kilovolta). Puštanju u rad su uz predstavnike suinvestitora HEP ODS-a i HOPS-a prisustovali ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i zamjenik ministra Alen Leverić, župan Istarske županije Valter Flego, član Uprave HEP-a d.d. Saša Dujmić te predstavnici izvođača radova iz tvrtki Končar, Dalekovod, Elektro centra Petek te tvrtke Đusto Poreč.
[sivacdesno]Od oko milijardu kuna investicija HEP ODS-a u distribucijsku mrežu godišnje, značajan dio odnosi se na Istru.[/sivacdesno]
Nova trafostanica 110/20 kV Funtana doprinijet će, stoji u HEP-ovom priopćenju za medije, stabilnoj distribuciji električne energije za potrošače na području Grada Poreča te općina Vrsar, Funtana i Sveti Lovreč. Na tom području u okviru turističkih naselja djeluju najveće hrvatske hotelijerske kuće koje zajedno ostvaruju više od 10 milijuna turističkih noćenja te su ujedno najveći potrošači električne energije u Istri. Trafostanica Funtana jamči stabilnost opskrbe električnom energijom za 25.000 kupaca te omogućuje prihvat novih velikih potrošača kao što su sustav odvodnje na području grada Poreča, Aquapark, nova gospodarska i turistička zona u Funtani, golf igrališta u Zelenoj i Plavoj Laguni, sustavi za navodnjavanje poljoprivrednih površina i drugi.
2
U posljednjih 25 godina potrošnja električne energije na ovom području se udvostručila zahvaljujući rastu gospodarstva i broja stanovnika. Taj gospodarski rast, kao i onaj budući, moguć je samo pod dva uvjeta – ako imamo sigurnu i kvalitetnu opskrbu električnom energijom svih potrošača s jedne strane, i uspješan suživot industrije, poljoprivrede, turizma i velikih energetskih projekata s druge strane, rekao je u svom obraćanju ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i zaključio: -Sve ono što se drugdje pokušava prikazati nemogućim, Istra je pokazala da je itekako moguće, pa čak i nužno, koristeći i TE Plomin i iskorištavanje plina iz Jadrana za razvoj cjelokupnog gospodarstva, uključujući i turizam.
[sivacdesno]Trafostanica Funtana jamči stabilnost opskrbe električnom energijom za 25.000 kupaca te omogućuje prihvat novih velikih potrošača kao što su sustav odvodnje na području grada Poreča, Aquapark, nova gospodarska i turistička zona u Funtani, golf igrališta u Zelenoj i Plavoj Laguni, sustavi za navodnjavanje poljoprivrednih površina i drugi.[/sivacdesno]
TS Funtana omogućit će prijelaz čitavog pogona Poreč s pogonskog napona 10 kV na 20 kV. Prijelaz mreže s 10 na 20 kV strateški je projekt HEP Operatora distribucijskog sustava koji omogućuje dvostruko povećanje propusnosti mreže te četverostruko smanjenje pada napona i gubitaka u mreži. Dvostruki porast opterećenja električne mreže na području Pogona Poreč koji je u razdoblju od 1990. godine do danas ostvaren zahvaljujući intenzivnom turističkom i ukupnom gospodarskom rastu te porastu broja stanovnika potpuno opravdava provedeni projekt prijelaza na naponsku razinu 20 kV.
-Jako dobro znamo što kvalitetna i sigurna opskrba električnom energijom znači za hrvatski turizam i čitavo gospodarstvo. Zato smo u prvom redu i napravili ovu trafostanicu, zato smo danas ovdje da to primjereno obilježimo, rekao je ovom prigodom član Uprave HEP-a Saša Dujmić i poručio: U našim godišnjim investicijskim planovima u distribucijskoj djelatnosti, koji se kreću na razini od oko jedne milijarde kuna, Istra do sada sasvim sigurno nije bila zanemarena niti će to ubuduće biti. Naprotiv, HEP će gospodarstvu Istre i svim Istranima i dalje biti siguran partner i oslonac. (dp)
Vrijednost ulaganja HEP ODS-a u TS 110/20 kV Funtana i prijelaz pogona Poreč na napon 20 kV iznosi 93,5 milijuna kuna. Uz HEP ODS investitor u TS 110/20 kV Funtana je Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS), koji je u prijenosni dio trafostanice i priključni dalekovod 2x110 kV uložio dodatnih 18,8 milijuna kuna.[/sivac] [sivac]Vrijednost ulaganja HEP ODS-a u TS 110/20 kV Funtana i prijelaz pogona Poreč na napon 20 kV iznosi 93,5 milijuna kuna. Uz HEP ODS investitor u TS 110/20 kV Funtana je Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS), koji je u prijenosni dio trafostanice i priključni dalekovod 2x110 kV uložio dodatnih 18,8 milijuna kuna.
Osim pogona Poreč, u Istri je na 20 kV napon prešao i pogon Buzet, a do kraja 2016. prijeći će pogoni Pazin i Rovinj. U idućih pet godina planira se da čitavo područje Elektroistre prijeđe na naponsku razinu 20 kV što će stvoriti uvjete za dugoročno stabilno elektroenergetsko napajanje današnjih i budućih potrošača energije u Istri, najavio je direktor Elektroistre Zvonko Liović.[/sivac] [sivac]Osim pogona Poreč, u Istri je na 20 kV napon prešao i pogon Buzet, a do kraja 2016. prijeći će pogoni Pazin i Rovinj. U idućih pet godina planira se da čitavo područje Elektroistre prijeđe na naponsku razinu 20 kV što će stvoriti uvjete za dugoročno stabilno elektroenergetsko napajanje današnjih i budućih potrošača energije u Istri, najavio je direktor Elektroistre Zvonko Liović.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti