U deset godina Crkvi gotovo tri milijarde kuna

Hrvatska i svijet
16.12.2008 00:00
D. Požarić
ZAGREB - Državni proračun za sljedeću godinu otkriva da će Vlada na potpore vjerskim zajednicama potrošiti 313,5 milijuna kuna, od čega će 291 milijun kuna dobiti Katolička crkva. Vlada je isplanirala da će od tih 291 milijun kuna, osam milijuna potrošiti na isplatu naknade za oduzetu crkvenu imovinu, dok će preostalih 283 milijuna kuna biti redovita godišnja uplata na koju se Hrvatska obvezala sporazumom sa Svetom stolicom. Tako Crkva svaki mjesec dobiva svojevrsnu apanažu u iznosu od dvije prosječne plaće po župi. No, za razliku od odštete za oduzetu imovinu koja će biti jednaka ovogodišnjem iznosu, apanaža će u sljedećoj godini biti čak 37 milijuna kuna manja od ovogodišnje. U Vladi objašnjavaju da je razlog tome prestanak desetogodišnjeg razdoblja u kojem je država iznos morala povećavati za 20 posto, da bi se riješilo mirovinsko osiguranje klera, redovnica i redovnika.
No, iako je obveza 20-postotnog dodatka prestala, iznos koji država mora isplatiti Crkvi u 2010. opet naglo raste na 357 milijuna kuna, a u 2011. država će Kaptolu isplatiti čak 375 milijuna kuna apanaže. U Vladi otkrivaju da je veći iznos planiran radi toga što država u prvim godinama isplate, u vrijeme Vlade Ivice Račana, nije davala dvije prosječne bruto plaće u zemlji, nego dvije proračunske plaće koje su bile znatno niže. Naši izvori ističu da država Crkvi na osnovi sporazuma sa Svetom stolicom duguje još 250 milijuna kuna. Oni se neće vraćati u sljedećoj godini, ali će u 2010. povrat početi.
Tako će za razdoblje od 2000. do 2010. godine, država Katoličkoj crkvi isplatiti gotovo tri milijarde kuna, što je iznos koji, primjerice, pokriva dugove u zdravstvu ili iznos koji je država zaradila kad je prodavala 25 posto dionica Ine mađarskom MOL-u.
Na pitanje kako su ta sredstva potrošena, glasnogovornik HBK-a Zvonimir Ancić odgovara da dio je potrošen na uzdržavanje klera i crkvenih službenika, na izgradnju novih crkvenih i pastoralnih objekata i na karitativnu djelatnost.
I. F., J. M.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti